Γερμανία: Σχέδιο για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την άνοιξη

Γερμανία: Σχέδιο για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την άνοιξη
Δευτέρα, 10/10/2022 - 11:36

Στην περίπτωση που θα εγκριθεί το εν λόγω πρόγραμμα θα καλυφθεί από το πρόγραμμα βοήθειας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν για να μετριάσει τις συνέπειες από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.

Σχέδιο για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την άνοιξη και έκτακτη καταβολή του ποσού του λογαριασμού ενός μήνα έως το τέλος του έτους, εισηγείται η Επιτροπή Φυσικού Αερίου και Θέρμανσης για την ελάφρυνση των Γερμανών πολιτών.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται το έγγραφο που διαβίβασε η Επιτροπή στην κυβέρνηση, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε τα ξημερώματα τις εργασίες της και κατέληξε σε δέσμη προτάσεων, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν φέτος έκτακτη καταβολή του ποσού του λογαριασμού ενός μήνα έως το τέλος του έτους. Το κόστος θα καλύψει η πολιτεία, ενώ από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα τεθεί σε εφαρμογή το όριο στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου, με κάθε πελάτη να επιδοτείται για το 80% του λογαριασμού του. Η επιδότηση θα φθάσει τα 12 λεπτά /kWh και το υπόλοιπο 20% θα πληρώνεται με την τιμή της αγοράς, ενώ για τη βιομηχανία η αντίστοιχη τιμή θα είναι τα 7 λεπτά/kWh, επισημαίνει το Spiegel, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ποσό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η επιτροπή θα παρουσιάσει μία ενδιάμεση αναφορά σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με την κυβέρνηση να αναμένεται ότι θα λάβει υπόψη της τα στοιχεία της αναφοράς αυτής.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το πλεονέκτημα της εφάπαξ πληρωμής είναι αυτό που παρέχει το άμεσο αποτέλεσμα. Το μειονέκτημά της εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν παρέχει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, παρά τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι απαιτείται εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον σε ποσοστό 20%, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενεργειακών ελλείψεων.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας, δεν έχει οριστικοποιηθεί προς το παρόν, κανένα πλαίσιο.