Ολλανδία: Πλαφόν στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου

Ολλανδία: Πλαφόν στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου
Τρίτη, 20/09/2022 - 09:29

Η ολλανδική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα το σχέδιό της μαζί με τον προϋπολογισμό του 2023.

Με στόχο τη θωράκιση των καταναλωτών έναντι των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, για τα συμβόλαια από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η ολλανδική ραδιοτηλεόραση NOS, μετέδωσε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα περιοριστούν στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022 για τη μέση ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

Επιπλέον του πλαφόν στις τιμές, οι εταιρίες ενέργειας θα δεσμευτούν ότι τους επόμενους έξι μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία διακοπή παροχής και ότι θα προσφέρουν ξανά μακροπρόθεσμες συμβάσεις προκαθορισμένου κόστους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέτρα θα προστεθούν στα σχέδια δαπάνης 16 δισεκ. ευρώ την επόμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των καταναλωτών που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν για ενέργεια και τρόφιμα.

Οι δαπάνες, που περιλαμβάνουν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% και υψηλότερες επιδοτήσεις (με εισοδηματικά κριτήρια) για υγειονομική περίθαλψη και ενοίκια, θα καλυφθούν κυρίως από αυξήσεις φόρων που στοχεύουν επιχειρήσεις και εύπορους Ολλανδούς.