Χωρίς άμεσα αποτελέσματα η επίσκεψη Σολτς στον Καναδά

Χωρίς άμεσα αποτελέσματα η επίσκεψη Σολτς στον Καναδά
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 25/08/2022 - 07:45

Ο Καναδάς δεν έχει ακόμη τα μέσα για να εξάγει LNG διεθνώς και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Ως ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό την υπογραφή κοινής δήλωσης προθέσεων με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που περιλαμβάνει επενδύσεις υδρογόνου με στόχο τη δημιουργία διατλαντικού διαδρόμου ανεφοδιασμού. Απώτερος στόχος αυτού του διαδρόμου είναι η εξαγωγή υδρογόνου μέχρι το 2025.

Η υπογραφή της κοινής δήλωσης προθέσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου στον Καναδά. Ο Σολτς επισκέπτεται τον Καναδά συνοδευόμενος από εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών της Γερμανίας και έχει ως στόχο την ανεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η κρίση στην Ουκρανία και η επακόλουθη πίεση που δέχεται το Βερολίνο από τη Μόσχα έχουν οδηγήσει τη γερμανική πολιτική ηγεσία στην αναζήτηση νέων πηγών άμεσα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία που υπογράφει στον Καναδά, ο Καναδάς θα εξάγει υδρογόνο που παράγεται από τον άνεμο στη Γερμανία,

Πρέπει να κοιτάξουμε σε πόρους όπως το υδρογόνο που μπορεί και θα είναι καθαροί και ανανεώσιμοι. Μπορούμε να είμαστε ο αξιόπιστος προμηθευτής καθαρής ενέργειας που χρειάζεται ο κόσμος μας, είπε ο Τριντό.

Το όραμά μας για το μέλλον και οι κοινοί μας στόχοι είναι ξεκάθαροι. Καναδοί και Γερμανοί και όλοι οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο προσβλέπουν σε καλές δουλειές, ισχυρή οικονομία και καθαρό αέρα, πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεν μπορούμε ως κόσμος να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αυταρχικές χώρες που θα οπλίσουν την ενεργειακή πολιτική όπως είναι η Ρωσία, που δεν ασχολούνται με περιβαλλοντικά αποτελέσματα, εργασιακά δικαιώματα ή ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι γερμανικές ενεργειακές εταιρείες Eon και Uniper δήλωσαν την Τρίτη ότι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με την καναδική Everwind στο περιθώριο των γερμανοκαναδικών συνομιλιών με στόχο την εισαγωγή υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα από το 2025.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CBC, ήδη οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει συνεργασία για την κατασκευή αιολικών έργων, όπως το Port au Port, το οποίο βρίσκεται στη δυτική ακτή του Newfoundland - περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά του Stephenville. Η World Energy GH2, η εταιρεία που έχει αναλάβει τν υλοποίηση του έργου, αναμένει ότι η επιχείρηση Port au Port θα παράγει υδρογόνο μέχρι τα μέσα του 2024.

Πάντως, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, το γερμανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο DW επισημαίνει πως τόσο το LNG όσο και το πράσινο υδρογόνο θεωρούνται μεσοπρόθεσμες λύσεις και δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη Γερμανία τους επόμενους μήνες. Ο Καναδάς δεν έχει ακόμη τα μέσα για να εξάγει LNG διεθνώς και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.