Ενεργειακή κρίση: Η Ιαπωνία ανοίγει ξανά πυρηνικούς αντιδραστήρες

Ενεργειακή κρίση: Η Ιαπωνία ανοίγει ξανά πυρηνικούς αντιδραστήρες
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 25/08/2022 - 07:49

Το ατύχημα στη Φουκουσίμα είχε προκαλέσει σοκ στην ιαπωνική κοινή γνώμη, όμως από τότε, όπως φαίνεται, έχουν αλλάξει πολλά

Μια πραγματικά εντυπωσιακή επαναφορά στην πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμο Κισίνταμ έντεκα χρόνια μετά την πυρηνική καταστρογή στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, η οποία είχε συγκλονίσει τον πλανήτη. Όπως μεταδίδει το Reuters την Τετάρτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μιλώντας με δημοσιογράφους γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησής του να επαναφέρει την πλειονότητα των αδρανών πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία.

Κι ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σημείωνε πως η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση της ζωής των σημερινών πυρηνικών αντιδραστήρων, ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να συμπεριληφθεί ο χρόνος που οι αντιδραστήρες παρέμειναν εκτός λειτουργίας – σε κάποιες περιπτώσεις αυτό αφορούσε χρόνια ολόκληρα.

Παράλληλα ο Φούμο Κισίνταμ, στην ίδια συζήτηση με τους δημοσιογράφους σημείωσε πως εξετάζεται ακόμα και η ανάπτυξη αντιδραστήρων νέας γενιάς, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως η αλλαγή πλεύσης έντεκα χρόνια μετά δεν θα είναι συγκυριακή, αλλά στρατηγική επιλογή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, όπως ήταν φυσικό, επικαλέστηκε – σύμφωνα με το Reuters - την ενεργειακή κρίση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μιλώντας για μεταστροφή της κοινής γνώμης ως προς την πυρηνική ενέργεια, λόγω ενεργειακού κόστους, αλλά και την επανεξέταση των δυνατοτήτων των πυρηνικών σταθμών, σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Τετάρτη για να καταστρώσουν ένα σχέδιο για τον αποκαλούμενο «πράσινο μετασχηματισμό» με στόχο τον εκ νέου εξοπλισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

Ο Κισίντα είπε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης της «απόκτησης της κατανόησης του κοινού» για τη βιώσιμη ενέργεια και την πυρηνική ενέργεια.

Υπογραμμίζεται πως ο σεισμός του 2011 στη Φουκουσίμα Νταϊίτσι είχε προκαλέσει τσουνάμι, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, ισοπεδώνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το πυρηνικό εργοστάσιο περιελάμβανε 6 αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος, από τους οποίους την ώρα του σεισμού λειτουργούσαν οι 3. Η περιοχή τέθηκε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκτοτε έχει μετρηθεί πως οι τιμές ραδιενέργειας βρίσκονται 400 φορές πάνω από το ετήσιο επιτρεπτό όριο.

Το ατύχημα στη Φουκουσίμα είχε προκαλέσει σοκ στην ιαπωνική κοινή γνώμη, όμως από τότε, όπως φαίνεται, έχουν αλλάξει πολλά και το αυξημένο ενεργειακό κόστος άνοιξε τον δρόμο στην επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια.