«Προετοιμαστείτε για το χειρότερο» προειδοποιεί ο Βέλγος πρωθυπουργός

«Προετοιμαστείτε για το χειρότερο» προειδοποιεί ο Βέλγος πρωθυπουργός
Τρίτη, 23/08/2022 - 13:14

«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι δύσκολοι. Οι εξελίξεις είναι πολύ δύσκολες σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με τις υψηλές τιμές ενέργειας», δήλωσε ο Ντε Κρόο.

Στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Ζεεμπρούγκε βρέθηκε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, από όπου και προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας του ότι οι τιμές των καυσίμων και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να φθάσουν σύντομα σε επίπεδα ρεκόρ.

«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι δύσκολοι. Οι εξελίξεις είναι πολύ δύσκολες σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Να ελπίζουμε για το καλύτερο και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Και αν η κατάσταση αποδειχθεί καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, θα είναι και πάλι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

Χθες η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι οι ανώτατες τιμές για το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φθάσουν σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ σήμερα Τρίτη (23 Αυγούστου), ενώ η τιμή για το ντίζελ Β7 ανά λίτρο αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ ανά λίτρο και να φθάσει στα επίπεδα του Ιουλίου.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο Βέλγιο -που επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών στη Γαλλία και τη Γερμανία- έφθασαν επίσης σε νέο ρεκόρ την περασμένη Κυριακή, 21 Αυγούστου. Οι τιμές έφθασαν στο ρεκόρ των 561,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στη χονδρική αγορά την Κυριακή, ανεβάζοντας το ρεκόρ της 17ης Αυγούστου που ήταν 541 ευρώ ανά MWh.

Η φλαμανδική ρυθμιστική αρχή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Vreg εκτιμά ότι οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, των οποίων οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αναμένεται να φθάσουν αντίστοιχα τα 2.154,58 ευρώ και 3.791,10 ευρώ τον Αύγουστο. Τον Απρίλιο του 2021, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 894,75 ευρώ και αυξήθηκε σε 1.581,85 ευρώ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ενεργειακού σχεδίου της χώρας τον προηγούμενο μήνα, ο Ντε Κρόο είχε δηλώσει ότι η ασφάλεια εφοδιασμού του Βελγίου θα επηρεαστεί μόνο εάν προκύψουν προβλήματα σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

«Το ερώτημα για αυτόν τον χειμώνα δεν είναι αν θα έχουμε αρκετό φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια», αλλά «αν μπορούμε να δείξουμε τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη με τους γείτονές μας», είχε δηλώσει τότε, ο υπουργός Ενέργειας της Χώρας Τίνε Βαν δερ Στράετεν, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια εφοδιασμού του Βελγίου δεν τίθεται σε κίνδυνο.

Το Βέλγιο βασίζεται σε πολύ μικρό βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο (6,6% το 2020).