Έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ρωσίας την Πέμπτη για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Ρωσίας την Πέμπτη για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Τρίτη, 23/08/2022 - 08:57

Ειδική συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί «η απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση, που δόθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο στην δημοσιότητα.

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός του φιλοκρεμλινικού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», Σεργκέι Μιρόνοφ, δήλωσε ότι το συμβούλιο θα εγκρίνει μια «σκληρή ανακοίνωση» για τις ενέργειες του Κιέβου σε σχέση με τον σταθμό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά ο οποίος ακόμη λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Το Κίεβο απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί βομβαρδισμών του σταθμού που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «πρόκληση» εκεί για να δικαιολογήσει περαιτέρω την επιθετική της δράση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή Πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, η Ρωσία ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Αγωνία των κατοίκων της Ζαπορίζια για ενδεχόμενο πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιφέρειας Ζαπορίζια, αγωνιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενο πλήγμα στις εγκαταστάσεις πυρηνικού σταθμού.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται επανειλημμένως για επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ την οποία πλέον ελέγχουν φιλορωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ανέφερε ότι οι αρχές είχαν σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου «ατυχήματος» και σημείωσε ότι οβίδες πυροβολικού είχαν πέσει κοντά στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.

«Σε περίπτωση που χτυπηθεί ένας αντιδραστήρας, δεν θα είναι τοπική αλλά παγκόσμια καταστροφή», είπε ο Αλεξάντρ Βόλγα.