Άνω κάτω η Βουλγαρία για την επαναδιαπραγμάτευση με την Gazprom

Άνω κάτω η Βουλγαρία για την επαναδιαπραγμάτευση με την Gazprom
Τρίτη, 23/08/2022 - 13:21

Η έναρξη συνομιλιών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Gazprom για την εκ νέου συνεργασία για την παροχή φυσικού αερίου στη Βαλκανική χώρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα στροφή στην Gazprom για να κρατήσω όλες τις επιλογές ανοιχτές. Δεν είναι καλό να κλείσεις καμία επιλογή. Διαφοροποίηση δεν σημαίνει να κλείνουμε κάποιες επιλογές και να κυνηγάμε άλλες. Διαφοροποίηση για εμάς σημαίνει να κρατάμε ανοιχτές όλες τις επιλογές, να διαπραγματευόμαστε, να παραδίδουμε σε όλες τις πιθανές διαδρομές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Νίκολα Στογιάνοφ, πριν από την Ετήσια Συνάντηση Οικονομικών Συμβούλων στα Γραφεία Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο Στογιάνοφ επεσήμανε ότι τα ερωτήματα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να απευθύνονται στον προσωρινό υπουργό Ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι είναι βέβαιος για τις ικανότητες και την εμπειρία του υπουργού Ενέργειας Ρόσεν Χριστόφ και ότι αν αυτός έλεγε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, τότε θα ήταν πράγματι έτσι.

«Δημοκρατική Βουλγαρία»: Αποκαθιστά η υπηρεσιακή κυβέρνηση την εξάρτηση από το Κρεμλίνο

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Δημοκρατική Βουλγαρία» κατηγόρησε το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο ότι αποκαθιστά την εξάρτηση από το Κρεμλίνο και "αναπόφευκτα" οδηγεί τη χώρα προς μια σοβαρή κρίση φυσικού αερίου.

Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» αντιτίθεται σθεναρά στην επιστροφή της Gazprom ως προμηθευτή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και επιμένει σε μια ξεκάθαρη θέση για τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως οπαδοί των ευρωατλαντικών αξιών. «Καλούμε να σταματήσει η σιωπή των πολιτικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και να ανοίξουμε διάπλατα τα μάτια μας στην επερχόμενη προδοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης» σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωση του.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση ξεπουλάει τη Βουλγαρία προσπαθώντας σταθερά να επαναφέρει τη χώρα στην εξάρτηση από το Κρεμλίνο. Με το να «χάνει» σκόπιμα ευκαιρίες για να εξασφαλίσει προμήθειες φυσικού αερίου από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, το υπουργικό συμβούλιο του Ντόνεφ (υπηρεσιακός Πρωθυπουργός) χρησιμοποιεί το πιο αποτελεσματικό όπλο του - το φόβο και τη χειραγώγηση - για να πείσει το κοινό για το αναπόφευκτο της επιστροφής στη Gazprom.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ντόνεφ αποδείχθηκε το κύριο όπλο του Κρεμλίνου στον υβριδικό πόλεμο της Βουλγαρίας και η εμπροσθοφυλακή στον πόλεμο του Πούτιν κατά του δημοκρατικού κόσμου, σημειώνει η «Δημοκρατική Βουλγαρία».