Η διακοπή σε πετρελαϊκή μονάδα στη Σουηδία προσθέτει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Η διακοπή σε πετρελαϊκή μονάδα στη Σουηδία προσθέτει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Παρασκευή, 19/08/2022 - 07:28

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας.

Ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση πετρελαίου στη νότια Σουηδία, που ανήκει στον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό Uniper, υπέστη βλάβη νωρίς την Πέμπτη, όταν ενεργοποιήθηκε ένας λέβητας, προσθέτοντας στα προβλήματα εφοδιασμού στη χώρα, όπου η παραγωγή πυρηνικής και αιολικής ενέργειας ήταν χαμηλότερη από ό,τι συνήθως.

Το εργοστάσιο Karlshamn παρουσίασε τη βλάβη για λίγο περισσότερο από μία ώρα το πρωί της Πέμπτης στη Σουηδία, σύμφωνα με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool. Ο σταθμός είναι τώρα και πάλι σε λειτουργία, αλλά η διακοπή αναδεικνύει την ευπάθεια της παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, όταν και άλλες πηγές είναι επίσης σε στενότητα.

Το Karlshamnsverket είναι ένας πετρελαϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αιχμής και εφεδρείας που βρίσκεται στη νότια Σουηδία, η οποία απαιτεί μεγαλύτερη δυναμικότητα από ό,τι άλλες περιοχές της χώρας, αναφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία Uniper.

Την Τρίτη, η Uniper είχε θέσει σε λειτουργία το πετρελαϊκό εργοστάσιο αιχμής και εφεδρείας για μια εβδομάδα λόγω των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool. Από τις 8 Αυγούστου, ένα από τα δύο μπλοκ του σταθμού λειτουργεί κάθε μέρα εκτός από μία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Karlshamnsverket, Μπιόρν Μάγκνουσον.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας.

Η Σουηδία, ένα από τα μέλη της ΕΕ με το πιο οικολογικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ένωση -με κυρίαρχη την υδροηλεκτρική, την πυρηνική και την αιολική ενέργεια- επανεκκίνησε τον σταθμό παραγωγής ενέργειας με μαζούτ Karlshamn το περασμένο φθινόπωρο, όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η κρίση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ που οι κυβερνήσεις ζητούν εξοικονόμηση ενέργειας και εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης δελτίων κατανάλωσης τον φετινό χειμώνα.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη σπάνε ρεκόρ. Η πυρηνική παραγωγή είναι χαμηλότερη λόγω των θερμών νερών των ποταμών και οι υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες βρίσκονται επίσης σε χαμηλά επίπεδα νερού λόγω της ξηρασίας και των καύσωνων αυτό το καλοκαίρι. Σε αυτά δεν υπολογίζεται καν η δραστικά μειωμένη παροχή ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς προς τη Γερμανία και η φυγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ των αγοραστών της ΕΕ. Συν τοις άλλοις, η προμήθεια άνθρακα και πετρελαίου στον ποταμό Ρήνο -μια βασική ευρωπαϊκή πλωτή οδό για τη μεταφορά με φορτηγίδες- διαταράσσεται από τα χαμηλά επίπεδα νερού.