Οι μεγαλύτεροι έμποροι LNG στον κόσμο βλέπουν τις απώλειες να αυξάνονται παρά τις υψηλές τιμές

Οι μεγαλύτεροι έμποροι LNG στον κόσμο βλέπουν τις απώλειες να αυξάνονται παρά τις υψηλές τιμές
Πέμπτη, 11/08/2022 - 09:53

Το Freeport LNG αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής εξαγωγικής δυναμικότητας των ΗΠΑ σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ικανό να επεξεργάζεται 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα.

Παρά τις πολύ αυξημένες τιμές τουLNG, οι μεγαλύτεροι έμποροι υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως είδαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε απώλειες τους τελευταίους μήνες, καθώς οι διακοπές παραγωγής μείωσαν την προσφορά φορτίων στο πλαίσιο συμφωνιών εκχώρησης, αναγκάζοντας τους εμπόρους να προμηθεύονται ακριβότερο spotLNG για να εκπληρώσουν τις παραγγελίες.

Οι κορυφαίοι έμποροι υγροποιημένου φυσικού αερίου, ορισμένοι από τους οποίους είναι επίσης οι μεγαλύτεροι διεθνείς μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, πραγματοποίησαν χαμηλότερα κέρδη στα τμήματα εμπορίας φυσικού αερίου το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα «εξαιρετικά ισχυρό» πρώτο τρίμηνο, ανέφεραν μεγάλοι όμιλοι όπως η Shell, η BP και η TotalEnergies στις ανακοινώσεις τους για τα κέρδη τους.

Οι υπερμεγάλοι, ωστόσο, δεν ποσοτικοποίησαν τον αντίκτυπο των μειωμένων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που προήλθαν κυρίως από τη διακοπή λειτουργίας του Freeport LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Ιουνίου, αλλά και λόγω μιας απεργιακής κινητοποίησης στην πλωτή πλατφόρμα LNG Prelude της Shell στα ανοιχτά της Αυστραλίας και της μειωμένης προμήθειας από την NLNG της Νιγηρίας για λόγους ασφαλείας.

Οι μεγάλες εταιρείες αναγνώρισαν στις κλήσεις για τα κέρδη τους ότι υπήρξε αντίκτυπος στα τμήματα εμπορίας και εμπορίας φυσικού αερίου, χωρίς να δώσουν αριθμούς.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν στο Reuters ότι το πλήγμα από τη διακοπή του Freeport LNG για την BP ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το Freeport LNG αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής εξαγωγικής δυναμικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, ικανό να επεξεργάζεται 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα. Σύμφωνα με την Freeport LNG, είναι η έβδομη μεγαλύτερη εγκατάσταση υγροποίησης στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Freeport LNG δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επανεκκινήσει τον Οκτώβριο τρεις σειρές υγροποίησης, δύο δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και μία αποβάθρα φόρτωσης, γεγονός που θα καταστήσει δυνατή την εκ νέου έναρξη εξαγωγών με ρυθμό 2 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως. Αυτό, δήλωσε η εταιρεία, θα χρησιμεύσει για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς τους πελάτες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Η BP αρνήθηκε να ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο της διακοπής λειτουργίας του Freeport LNG κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη στις αρχές Αυγούστου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μπέρναρντ Λούνεϊ να δηλώνει ότι «μόνο για το Freeport, δεν παρέχουμε αριθμό. Αλλά αυτό που λέμε είναι ότι η καλύτερη δυνατή εκτίμηση της διοίκησης για τον πλήρη αντίκτυπο της διακοπής λειτουργίας του Freeport περιλαμβάνεται στους σημερινούς λογαριασμούς. Έτσι, η πλήρης επίπτωση, η καλύτερη εκτίμησή μας είναι στους σημερινούς λογαριασμούς».

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, στον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας χαμηλού άνθρακα, το αποτέλεσμα επωφελήθηκε από τις υψηλότερες ρευστοποιήσεις, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από ένα μέσο αποτέλεσμα εμπορίας φυσικού αερίου μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, ανέφεραν τα στελέχη της BP.

«Το αποτέλεσμα περιλαμβάνει την καλύτερη δυνατή εκτίμησή μας για τον αντίκτυπο της πρόσφατης διακοπής λειτουργίας του Freeport LNG που οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των φορτίων που αναμένεται να παραληφθούν», πρόσθεσαν.

Η Shell, από την πλευρά της, δήλωσε ότι το ρεκόρ προσαρμοσμένων κερδών της για το β' τρίμηνο «σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2022, αντανακλά τις υψηλότερες πραγματοποιημένες τιμές και τα περιθώρια διύλισης, τα ισχυρότερα αποτελέσματα εμπορίας φυσικού αερίου και ενέργειας και βελτιστοποίησης, που αντισταθμίζονται εν μέρει από τη χαμηλότερη εμπορία και βελτιστοποίηση LNG». Η Shell δήλωσε ότι ο όγκος πωλήσεων LNG μειώθηκε από 18,29 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο σε 15,21 εκατομμύρια τόνους το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι η απεργιακή κινητοποίηση στην Prelude της Αυστραλίας καθιστά πιο αβέβαιες τις προοπτικές του τρίτου τριμήνου.

Η TotalEnergies, ενώ δήλωσε ότι η μέση τιμή πώλησης του LNG ήταν 13,96 δολάρια/Mbtu το δεύτερο τρίμηνο, υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παραδέχθηκε ότι οι δραστηριότητές της στο LNG θα επηρεαστούν από τη διακοπή λειτουργίας του Freeport LNG το τρίτο τρίμηνο.

Η αντικατάσταση των φορτίων από το Freeport με άλλα που θα προμηθεύονται από την αγορά spot θα έχει κόστος, δήλωσε ο CEO της TotalEnergies Πατρίκ Πουάν στην κλήση για τα κέρδη του β' τριμήνου. Η TotalEnergies έλαβε 2 φορτία το δεύτερο τρίμηνο και «σχεδίασε αντίστοιχα 8 φορτία που λείπουν για το επόμενο τρίμηνο».

«Έτσι, φυσικά, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτά τα φορτία στην αγορά spot, οπότε αυτό έχει κόστος. Αλλά θα σας πω ότι έχει ήδη ληφθεί υπόψη κάπου στα αποτελέσματά μας εν μέρει. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δικαιολογία για να σας πούμε ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε ο Πουάν.