Αντίστροφη μέτρηση για τον Nord Stream I: Θα ανοίξει ο Πούτιν τις κάνουλες;

Αντίστροφη μέτρηση για τον Nord Stream I: Θα ανοίξει ο Πούτιν τις κάνουλες;
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 18/07/2022 - 07:31

Οι εξελίξεις θα προϊδεάσουν σε μεγάλο βαθμό ό,τι θα γίνει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Μόλις τρία εικοσιτετράωρα έχουν απομείνει μέχρι τις 21 Ιουλίου, ημερομηνία όπου υποτίθεται θα ολοκληρωθεί η συντήρηση του Nord Stream I, απ’ όπου εξαρτάται η ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανία, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το Σαββατοκύριακο η Gazprom που διαχειρίζεται τον αγωγό εξέδωσε ανακοίνωση όπου ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στη Siemens Energy με έδρα τον Καναδά για το αν θα επιτρέψει τη ροή φυσικού αερίου.

Η Gazprom περιμένει την μεταφορά ενός κινητήρα, τον οποίο πλέον επικαλείται η Gazprom για τον αν θα προχωρήσει σε επανέναρξη του αγωγού. «Η Gazprom υπολογίζει στον Όμιλο Siemens να εκπληρώσει άνευ όρων τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την εξυπηρέτηση κινητήρα αεριοστροβίλου από τον οποίο εξαρτάται η αξιόπιστη λειτουργία του αγωγού Nord Stream και η παροχή φυσικού αερίου στους ευρωπαίους καταναλωτές», ανέφερε η ρωσική εταιρεία.

Η ανακοίνωση πέντε ημέρες πριν τη λήξει της προθεσμίας δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η Μόσχα έχει συνδέσει την αποκατάσταση και μεταφορά του κινητήρα από τον Καναδά με την επαναλειτουργία του αγωγού. Για να γίνει αυτό ο Καναδάς θα πρέπει να παραβιάσει – έστω μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση – τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Η σημασία για το τι θα γίνει από την Πέμπτη και μετά για τη γερμανική οικονομία και όχι μόνο, είναι τεράστια. Μέσα από τον Nord Stream Ι η Γερμανία προμηθεύεται μέχρι σήμερα το 58% των ετήσιων αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Όταν η Ρωσία προς το τέλος του Ιουνίου έφτασε να μειώσει τις προμήθειες σε φυσικό αέριο μέχρι και 60%, η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανεβάσει το επίπεδο έκτακτης ανάγκης και να το φέρει ένα βήμα πριν τη διανομή δελτίου φυσικού αερίου.

Παράλληλα η αύξηση κατά 130% της τιμής του φυσικού αερίου, με τιμή αναφοράς TTF, το εκτόξευσε στα 170 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μετά από τρεις δεκαετίας για πρώτη φορά η Γερμανία να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα.

Όλα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία των εξελίξεων αυτή την εβδομάδα, καθώς όποιες και αν είναι αυτές θα προϊδεάσουν σε μεγάλο βαθμό ό,τι θα γίνει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.