Η Shell ο τελευταίος εταίρος της QatarEnergy για τον North Field East

Η Shell ο τελευταίος εταίρος της QatarEnergy για τον North Field East
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 06/07/2022 - 07:59

Η QatarEnergy ανακοίνωσε την επιλογή της Shell plc. ως εταίρο στο έργο επέκτασης North Field East (NFE), το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της βιομηχανίας LNG, σημείωνε εχθές η εταιρεία ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον τελευταίο ξένο εταίρο για το έργο.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες είχαν ανακοινωθεί αντίστοιχες συμφωνίες με τις αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips, τη γαλλική TotalEnergies και την ιταλική Eni. Η Exxon, η Total, και η Shell, θα διαθέτουν μερίδιο 6,25% η κάθε μία, μέσω των ξεχωριστών κοινοπραξιών με την QatarEnergy που έχουν πλέον όλες υπογράψει. Η Eni και η ConocoPhillips θα διαθέτουν περίπου 3% η καθεμία μέσω παρόμοιων αντίστοιχων συμφωνιών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η QatarEnergy και η Shell θα γίνουν εταίροι σε μια νέα εταιρεία κοινοπραξίας (JV), στην οποία η QatarEnergy θα κατέχει ποσοστό 75% ενώ η Shell θα κατέχει το υπόλοιπο 25%. Με τη σειρά της, η JV θα κατέχει το 25% του συνολικού έργου NFE, το οποίο περιλαμβάνει 4 mega τρένα LNG με συνδυασμένη χωρητικότητα LNG 32 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (MTPA).

Σε δηλώσεις στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ. Saad Sherida Al-Kaabi είπε πως η ανακοίνωση «σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της επιλογής των διεθνών συνεργατών μας της εταιρείας ενέργειας στο North Field East, μέσω του οποίου η QatarEnergy και οι εταίροι της επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την ενεργειακή μετάβαση και για την ασφαλή και αξιόπιστη παροχή καθαρότερης ενέργειας στον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη και χαρακτήρισε το έργο ορόσημο, το οποίο θα βοηθήσει στην παροχή LNG στον κόσμο άμεσα. «Δεσμευόμαστε να μεγιστοποιήσουμε την αξία της επέκτασης LNG για το κράτος του Κατάρ και συνεχίζουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος εταίρος στη συνεχή πρόοδο του Κατάρ», κατέληξε ο van Beurden. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει στο παρελθόν μια σειρά από συμφωνίες διεθνούς ενδιαφέροντος, με κύρια τη συνεργασία τους στο ενεργειακό έργο Pearl GTL.

Να σημειωθεί πως αυτή η συμφωνία είναι η πέμπτη και τελευταία από μια σειρά ανακοινώσεων συνεργασίας στο έργο NFE ύψους 28,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, όπως εκτιμά η QatarEnergy, θα αυξήσει την εξαγωγική ικανότητα LNG του Κατάρ από 77 MTPA σε 110 MTPA.