Τόκιο: Η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση

Τόκιο: Η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση
Τετάρτη, 06/07/2022 - 07:20

Η Ιαπωνία είχε ήδη έναν σημαντικό λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας, καθώς εξαρτάται από το ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για το 90% των αναγκών της.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να πλήξει σοβαρά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς αναγκάζεται να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό από ένα αδύναμο τοπικό νόμισμα, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν καύσωνα.

Η Ιαπωνία είχε ήδη έναν σημαντικό λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας, καθώς εξαρτάται από το ξένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για το 90% των αναγκών της. Αλλά καθώς το γεν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και ο λογαριασμός για την Ιαπωνία έγινε ακόμη μεγαλύτερος, με την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, η οποία ήταν περίπου 40% σε όρους δολαρίου από τις αρχές του 2022, να φτάνει το επιβλητικό 70% σε όρους γεν.

«Μια αλληλουχία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών των καυσίμων μετά τον πόλεμο και της πτώσης του νομίσματος, ασκεί σημαντική πίεση στην ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας, καθιστώντας αυτή τη στιγμή μια από τις πιο σοβαρές ενεργειακές κρίσεις που είχε η Ιαπωνία», δήλωσε η Τζέιν Νακάνο, ανώτερη συνεργάτης του think tank Center for Strategic & International Studies, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Λόγω της ακραίας εξάρτησής της από την εισαγόμενη ενέργεια, η Ιαπωνία αναγκάστηκε να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τη ρηματική δέσμευσή της για κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Πρόσφατα, ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ασία, της Mitsui OSK Lines, δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό LNG, επικαλούμενη τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας που είναι ακόμη εκτός λειτουργίας μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς πυρηνικούς σταθμούς επομένως η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης της βιομηχανίας ενέργειας είναι αρκετά σφιχτή», δήλωσε ο Τακέσι Χασιμότο στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα. «Σήμερα, η spot αγορά τόσο του LNG όσο και του άνθρακα είναι αρκετά ακριβή. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιαπωνία είναι τόσο απρόθυμη να σταματήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία".

Θα μπορούσε να είναι εξαιτίας του επιβαρυμένου λογαριασμού των ενεργειακών εισαγωγών της που η Ιαπωνία πρότεινε στην G7 να περιορίσει τις τιμές των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στο μισό του σημερινού ποσοστού.