Νέες συμφωνίες Qatar Energy για τον North Field East – Υπέγραψε με ExonMobil και ConocoPhillips

Νέες συμφωνίες Qatar Energy για τον North Field East – Υπέγραψε με ExonMobil και ConocoPhillips
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 28/06/2022 - 07:26

Σε ακόμα δύο συμφωνίες για την επέκταση του κοιτάσματος φυσικού αερίου, North Field East, στα βορειοανατολικά του Κατάρ υπέγραψε η QaterEnergy, μετά τις συμφωνίες με τη γαλλική Total και την ιταλική Eni. Αυτή τη φορά οι Καταριανοί έδωσαν τα χέρια με δύο εμβληματικές αμερικανικές εταιρείες στον χώρο της ενέργειας, την ConocoPhillips και την ExonMobil.

Σε ότι αφορά στην πρώτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση η QatarEnergy και η ConocoPhillips θα γίνουν εταίροι σε μια νέα εταιρεία κοινοπραξίας, στην οποία η QatarEnergy θα κατέχει ποσοστό 75%, ενώ η ConocoPhillips θα κατέχει το υπόλοιπο 25%. Η νέα κοινοπραξία με τη σειρά της θα κατέχει το 12,5% του συνολικού έργου North Field East.

Σε ότι αφορά στη συμφωνία με την ExonMobil, οι δύο πλευρές κατέληξαν στην ίδρυση επίσης μιας νέας κοινοπραξίας στην οποία, όπως και πριν, η QatarEnergy θα κατέχει ποσοστό 75% ενώ η ExxonMobil θα κατέχει το υπόλοιπο 25%. Αυτή η κοινοπραξία θα κατέχει όμως διπλάσιο ποσοστό απο την προηγούμενη με την ConocoPhillips, δηλαδή το 25% του συνολικού έργου

Υπογραμμίζεται ότι το έργο North Field East, αγγίζει τα 28,75 δισεκατομμύρια δολάρια και μετά την ολοκλήρωσή του, η οποία αναμένεται το 2026, προβλέπεται να επεκτείνει την ικανότητα εξαγωγής LNG του Κατάρ από τους 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που είναι σήμερα, στους 110 MTPA. Το έργο περιλαμβάνει 4 mega τρένα LNG με συνδυασμένη χωρητικότητα LNG 32 MTPA.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το 80% της παραγωγής LNG του Κατάρ εξάγεται στην Ασία και η καταριανή πλευρά επισημαίνει ότι μετά το 2026 που θα ξεκινήσει η λειτουργία το μεγαλύτερο μέρος του LNG θα εξάγεται στην Ευρώπη με επιπλέον παραγωγή.

Στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής της υπογραφής με την ExonMobil, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Al-Kaabi χαρακτήρισε το έργο “παγκόσμιας κλίμακας”, ενώ δεσμεύτηκε για χαμηλότερες εκπομπές μελλοντικά.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες συμφωνίες έχει υπογράψει η QatarEnergy με την Total και την Eni. Οι κοινοπραξίες που δημιουργήθηκαν περιλαμβάνουν τα ίδια ποσοστά συμμετοχής, οι καταριανοί θα ελέγχουν το 75% της κάθε κοινοπραξίας, ενώ ο εκάστοτε εταίρος του το 25%. Η κοινοπραξία με την Total, που ήταν και η πρώτη που ανακοινώθηκε, θα κατέχει το 25% του συνολικού έργο, όπως και στην περίπτωση της κοινοπραξίας με την ExonMobil. Η δε κοινοπραξία με την Eni θα κατέχει το 12,5% του έργου, όπως και η κοινοπραξία με την ConocoPhillips.