Η Ολλανδία σχεδιάζει την κατασκευή μικρών πυρηνικών σταθμών

Η Ολλανδία σχεδιάζει την κατασκευή μικρών πυρηνικών σταθμών
Unsplash
Τρίτη, 05/07/2022 - 17:16

Η ολλανδική Κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή δύο μικρών πυρηνικών σταθμών οι οποίοι να είναι σε θέση να λειτουργήσουν μετά το 2030, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στη Χάγη.

Πάντως, σημειώνεται ότι, πριν προχωρήσει λεπτομερέστερα τα εν λόγω σχέδια, πρόκειται να γίνουν μελέτες για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, για θέματα ασφαλείας, για το εάν υπάρχει επαρκής κοινωνική συναίνεση και εάν η πυρηνική ενέργεια είναι οικονομικά προσιτή.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση επιθυμεί να αποκτήσει πρώτα περισσότερες γνώσεις για την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τους κινδύνους ραδιενέργειας που η χρήση της συνεπάγεται. Δεδομένου ότι η Ολλανδία δεν έχει κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εδώ και δεκαετίες, εκτιμάται ότι αυτή η γνώση είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη.

Ως εκ τούτου, έχει ξεκινήσει διαβούλευση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή το έχουν ήδη κάνει.

Η Ολλανδία επίσης ελπίζει ότι θα μπορέσει να διδαχθεί από την αρνητική εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου υπήρξε μεγάλη υπέρβαση του προϋπολογισμού για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου.

Η Κυβέρνηση στοχεύει στην κατασκευή μικρών πυρηνικών σταθμών, επειδή είναι οικονομικότεροι και μπορούν να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα (οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κοστίζουν συχνά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ και πολλές φορές απαιτεί πάνω από δεκαετία η κατασκευή τους. Έχει μάλιστα δεσμεύσει ήδη 5 δισ. ευρώ για τα πρώτα βήματα, ενώ περαιτέρω επενδύσεις πρέπει να προέλθουν από την πλευρά της αγοράς.

Ποιοι είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Στο μεταξύ, οι πρώτοι επενδυτές έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol έκανε πρόταση στον Ολλανδό Πρωθυπουργό Mark Rutte κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για κορεατικές επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ολλανδία.

Κάποιοι από τους δήμους της χώρας επίσης είναι ανοιχτοί στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην περιφέρειά τους. Επιλέξιμες τοποθεσίες μέχρι στιγμής είναι η περιοχή Maasvlakte στο Ρότερνταμ, καθώς επίσης και οι περιοχές Eemshaven και Zeeland.

Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος έναν πυρηνικό σταθμό στο Borssele του Zeeland. Ο εν λόγω σταθμός ήταν προγραμματισμός να κλείσει το 2033, αλλά η ολλανδική Κυβέρνηση θέλει να τον διατηρήσει ανοιχτό για περισσότερο και διερευνά εάν αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Τέλος, στο Κοινοβούλιο της χώρας υπάρχει εδώ και χρόνια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.