Νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζουν οι G7

Νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζουν οι G7
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 28/06/2022 - 07:22

Προς νέες κυρώσεις κατευθύνονται οι ηγέτες της G7 που συνεδριάζουν από εχθές στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα πιθανότατα σήμερα Τρίτη, η G7 “θα εκδώσει δήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικές νέες δεσμεύσεις κυρώσεων για την περαιτέρω εντατικοποίηση των οικονομικών μας μέτρων κατά της Ρωσίας”.

Αυτά όλα τη στιγμή που όλες οι χώρες της ΕΕ βλέπουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ή εάν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου στη Δύση. Μέχρι στιγμής έχει μειώσει τη ροή κατά 40% επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα του αγωγού North Stream 1. Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, εχθές και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα νέο κύμα υποστηρικτικών μέτρων που θα έχουν ορίζοντα τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξετάζουν μείωση του φόρου για τη βενζίνη, ενώ βλέπουν “κόπωση” στη Μόσχα από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις τριάντα χώρες του πλανήτη που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην άτυπη, αλλά συντονισμένη συμμαχία πίεσης της Δύσης προς τη Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται στα πλήγματα που έχει δεχθεί η Ρωσία και βλέπει το ποτήρι μισογεμάτα, υπογραμμίζοντας τα εξής: “σε διάστημα λίγων μηνών, οι εξαγωγές των ΗΠΑ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων τεχνολογικών εισροών που χρειάζεται ο Πούτιν για να διατηρήσει τον στρατό του, μειώθηκαν περίπου κατά 97%. Οι εισαγωγές αγαθών της Ρωσίας από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να μειωθούν (το επόμενο διάστημα) κατά 40%. Τα εργοστάσια σε όλη τη Ρωσία με δυσκολία διατηρούν την παραγωγή τους. Το ΑΕΠ της Ρωσίας πιθανότατα θα μειωθεί κατά διψήφιο αριθμό, ο πληθωρισμός αυξάνεται σε πάνω από 20%, η Ρωσία αγωνίζεται να πραγματοποιήσει πληρωμές ομολόγων και για πρώτη φορά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο δημόσιο χρέος της εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα”.

Έτσι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν σε άτομα και επιχειρηματικές οντότητες, αλλά και δασμούς σε προϊόντα. Ο βασικός στόχος των νέων κυρώσεων θα είναι ρωσικές στρατιωτικές αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού, ενώ θα αφορούν και βιομηχανικές εισροές, υπηρεσίες και τεχνολογίες που παράγονται σε δυτικές χώρες.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα “υψηλότερους δασμούς σε περισσότερες από 570 ομάδες ρωσικών προϊόντων αξίας περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία. Αυτά τα μέτρα θα περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να επωφεληθεί οικονομικά από τις πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ και είναι προσεκτικά υπολογισμένα ώστε να επιβάλλουν κόστος στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το κόστος για τους καταναλωτές των ΗΠΑ”.

Τέλος τα υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνδυάσουν τις νέες κυρώσεις και με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και με την εμπλοκή ανθρώπων και οντοτήτων σε ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.