Οι ενεργειακές απαιτήσεις της Ισπανίας από τη Σύνοδο Κορυφής

Οι ενεργειακές απαιτήσεις της Ισπανίας από τη Σύνοδο Κορυφής
Δευτέρα, 30/05/2022 - 11:25

Περισσότερα ως προς την εφαρμογή της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού λογαριασμού αναμένεται να ζητήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Σάντσεθ και η ισπανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα στον τομέα της ενέργειας για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει ήδη ζητήσει να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνόδου κορυφής τα θέματα της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανάγκης παραγωγής περισσότερων λιπασμάτων στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης της συνόδου πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός θα εκπροσωπηθεί από τον Πορτογάλο ομόλογό του, καθώς δεν θα μπορέσει να φτάσει εγκαίρως γιατί θα πρέπει να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις στη Μαδρίτη για την 40ή επέτειο της ένταξης της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου για το συνηθισμένο θερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η τωρινή σύνοδος είναι έκτακτη με μόνο σκοπό να αναλύσουν την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές του, την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ, καθώς και ενεργειακά θέματα.