Τη δραστική μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο επιδιώκει η Σλοβακία

Τη δραστική μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο επιδιώκει η Σλοβακία
Δευτέρα, 30/05/2022 - 12:17

Σε μια συνεχή προσπάθεια να μειωθούν οι εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκεται η Σλοβακία σύμφωνα με ανακοίνωση της SPP, του μεγαλύτερου προμηθευτή αερίου της χώρας.

Από μεθαύριο, 1η Ιουνίου η Σλοβακία θα επιχειρήσει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία κατά 65% σύμφωνα με τον υπουργός Οικονομίας Ρίχαρντ Σούλικ, με τους αναλυτές να επιμένουν ότι η μείωση θα είναι σε ποσοστό που θα αγγίζει το 35%.

Ο Ρίχαρτ Σούλικ υπογράμμισε πως για να γίνει ανεξάρτητη, η Σλοβακία έχει δεσμεύσει τη χωρητικότητα σε διάφορους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα εισάγει αέριο από τη Νορβηγία μέσω αγωγού, χωρίς όμως να διευκρινίσει από πού θα εισαχθεί το LNG.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομίας επεσήμανε επίσης ότι το φυσικό αέριο από τη Νορβηγία δεν είναι ακριβότερο από αυτό της Gazprom, παρά το γεγονός ότι οι τιμές εξαρτώνται από τις τάσεις της αγοράς, και πως το SPP δεν θα σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές από τη Ρωσία, καθώς οι εισαγωγές από τη χώρα εξακολουθούν να είναι απαραίτητες προς το παρόν.

Ωστόσο, οι ρωσικές εισαγωγές θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω μόλις ολοκληρωθεί η πολωνο-σλοβακική διασύνδεση, η οποία αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του τρέχοντος ή του επόμενου έτους.

Αυτές οι νέες συμφωνίες θα πρέπει να διασφαλίσουν την επάρκεια των προμηθειών μέχρι το τέλος του έτους. Όλες οι σλοβακικές ανάγκες πρέπει να καλυφθούν μέχρι τις 10 Ιουλίου, όταν αναμένεται η τεχνική διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1, συμπλήρωσε ο Σούλικ.

Τελευταία τροποποίηση στις 30/05/2022 - 12:27