Ενέργεια, Άμυνα, Ουκρανία και Επισιτιστική Ασφάλεια στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά το απόγευμα

Ενέργεια, Άμυνα, Ουκρανία και Επισιτιστική Ασφάλεια στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά το απόγευμα
Δευτέρα, 30/05/2022 - 09:43

Πρόταση για ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, ως το τέλος του χρόνου, με εξαίρεση τον ρωσικό αγωγό, που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με έντονο παρασκήνιο και διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για σταδιακό εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ των κρατών-μελών συνεχίζονται, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα. Η Επιτροπή και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ ηγούνται των συνομιλιών, τις τελευταίες 48 ώρες.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά ένα ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba" που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται η Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα. Η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεχής βοήθεια των ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.

Σήμερα, πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναφέρει:

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία».

Τελευταία τροποποίηση στις 30/05/2022 - 10:01