Παγκόσμια Τράπεζα: Οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας θα οδηγήσουν σε ύφεση

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας θα οδηγήσουν σε ύφεση
Παρασκευή, 27/05/2022 - 07:18

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανθρώπινη καταστροφή», με τις διαταραχές του εφοδιασμού που προέρχονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να προβλέπεται ότι θα ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων έως και 37%.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη παγκόσμια ύφεση την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι είναι δύσκολο να οραματιστεί κανείς ένα μέλλον όπου θα μπορούσε να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ (USCC), ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία -και ο αντίκτυπός του στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας- θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

«Καθώς κοιτάμε το παγκόσμιο ΑΕΠ... είναι δύσκολο να δούμε αυτή τη στιγμή πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση», είπε. «Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών της ενέργειας είναι αρκετή για να προκαλέσει από μόνη της ύφεση".

Ο Μάλπας δεν επεκτάθηκε περαιτέρω στο να δώσει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετικά με το πόσο βαθιά μπορεί να είναι μια ύφεση.

Είναι η τελευταία προσωπικότητα υψηλού προφίλ στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπει μια επικείμενη ύφεση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Wells Fargo, Τσάρλι Σαρφ, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να αποφύγουν «κάποιο είδος ύφεσης», ενώνοντας τις προβλέψεις τους με την Deutsche Bank και ενός κορυφαίου στρατηγικού αναλυτή της Morgan Stanley.

Εν τω μεταξύ, το 75% των διευθυνόντων συμβούλων της Fortune 500 δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι προετοιμάζεται για ύφεση.

Η ύφεση συνήθως κατηγοριοποιείται από τη μείωση του ΑΕΠ σε δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά τις σταθερές καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Μάλπας σημείωσε επίσης ότι μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν ήδη δει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η Ουκρανία και η Ρωσία αναμένεται να βιώσουν απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ ως συνέπεια του πολέμου.

Τα σκληρά λουκέτα COVID της Κίνας μείωναν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πρόσθεσε ο Μάλπας.

Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό ζωτικών αγαθών όπως τα λιπάσματα και τα τρόφιμα δημιουργούσαν επίσης ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είπε.

Δύσκολες, απαιτητικές προοπτικές για τις προηγμένες οικονομίες

«Πρόκειται για πολύ δύσκολες, απαιτητικές προοπτικές για τις προηγμένες οικονομίες, αλλά ακόμη χειρότερες για τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Μάλπας στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του USCC Suzanne Clark.

Μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται κατά το περασμένο έτος, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς οι οικονομίες βγήκαν από τους περιορισμούς του COVID και η ζήτηση αυξήθηκε, τα εξαντλημένα αποθέματα προκάλεσαν περιορισμούς στην προσφορά που οδήγησαν σε υψηλές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κρίση, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχουν γίνει κεντρικό σημείο των δυτικών κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 54% ρεκόρ τον Απρίλιο και αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν εκ νέου τον Οκτώβριο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανθρώπινη καταστροφή», με τις διαταραχές του εφοδιασμού που προέρχονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να προβλέπεται ότι θα ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων έως και 37%.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο και με τον πόλεμο να διαταράσσει την προμήθεια του σιταριού, άλλοι παραγωγοί έχουν περιορίσει τις εξαγωγές και οι τιμές του αγαθού έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως.

Από την αρχή του έτους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο έχουν εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 50%, στέλνοντας το κόστος των πάντων, από το ψωμί μέχρι τα κέικ και τα ζυμαρικά, υψηλότερα.