Κλείδωσε ο σχεδιασμός του Σχεδίου Μετάβασης - Ξεκλειδώνουν τα έργα που θα δώσουν πνοή στη Δυτική Μακεδονία

Κλείδωσε ο σχεδιασμός του Σχεδίου Μετάβασης - Ξεκλειδώνουν τα έργα που θα δώσουν πνοή στη Δυτική Μακεδονία
Παρασκευή, 27/01/2023 - 08:29

Γεώργιος Κασαπίδης: «Μια σημαντική μέρα καταγράφεται στο χρονογράφημα της ιστορίας για τη Δυτική Μακεδονία»

Έργα μέσω του προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 αλλά και τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν για τη Δίκαιη Μετάβαση και συγχρόνως σηματοδοτούν την αλλαγή στο νέο παραγωγικό μοντέλο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης στις εργασίες της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, παρουσία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αστικής Επιτροπής της Ε.Ε. Κάρστεν Ράσμουσεν και υψηλόβαθμων στελεχών της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως: «Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά τοΠρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Ήδη τρέχουν οι προσκλήσεις για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων και εκκολαπτηρίων για την ανάπτυξη της καινοτομίας σε τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Οι επόμενες σημαντικές δράσεις που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2023 αφορούν στον Κόμβο Υδρογόνου (Η2) στο Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και στην ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του ειδικού Καθεστώτος ΔΑΜ στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Η Δυτική Μακεδονία θα αλλάξει και οι νέοι θα επιστρέψουν στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε: «Είμαστε περήφανοι που υλοποιείται εδώ το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την μετάβαση. Η Ελλάδα ήρθε με ξεκάθαρο όραμα για να βγει από τον λιγνίτη. Είναι μια εμβληματική περιοχή που θα πληγεί από την απολιγνιτοποιηση και χρειάζεται χρόνος για την μελλοντική περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης επισήμανε από την πλευρά του πως: «Καλούμαστε να διαχειριστούμε ιστορικές προκλήσεις. Μια σημαντική μέρα καταγράφεται στο χρονογράφημα της ιστορίας για τη Δυτική Μακεδονία.

Μπαίνουμε σε μια ιστορική τροχιά ανοδικής προόδου για τα επόμενα χρόνια όπου η Δυτική Μακεδονία με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του παραγωγικού της μοντέλου και με κίνητρα πρωτόγνωρα για την Περιφέρειά μας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ατενίζει πλέον με σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον της».