Παζάρι HELLENiQ ENERGY – Edison για το 50% της Elpedison

Παζάρι HELLENiQ ENERGY – Edison για το 50% της Elpedison
Δευτέρα, 15/04/2024 - 06:18

Στραμμένη στην HELLENiQ ENERGY είναι η προσοχή της αγοράς, καθώς αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με το ρόλο της στην Elpedison.

Η HELLENiQ ENERGY δραστηριοποιείται από κοινού με την ιταλική Edison εδώ και μία 15ετία. Οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2009 μέσω της κοινής εταιρείας Elpedison B.V. (με χώρα εγκατάστασης την Ολλανδία).

Η ελληνική Elpedison, θυγατρική της ολλανδικής, δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κατέχοντας την τρίτη θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών όπως και στην προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η Elpedison λειτουργεί σήμερα δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, μία στη Θεσσαλονίκη (400 MW) και μία στη Θίσβη Βοιωτίας (420 MW), κατέχει επίσης άδεια για μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη και άδεια για FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού.

Η HELLENiQ ENERGY φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει την ιταλική Edison για το 50% που κατέχουν οι Ιταλοί στην Elpedison B.V. Μετά δε το Πάσχα αναμένεται να γίνει πρόταση για το ποσοστό αυτό.

Θα ενεργοποιηθεί έτσι το option της μεταξύ τους συμφωνίας μετόχων, που προβλέπει ότι όταν ο ένας μέτοχος υποβάλλει προσφορά για την εξαγορά του 50%, o άλλος, εν προκειμένω η Edison, είναι υποχρεωμένoς είτε να την κάνει αποδεκτή είτε να υποβάλει αντιπροσφορά.

Η Edison έκλεισε το 2023 με κέρδη 515 εκατ. ευρώ, από 151 εκατ. ευρώ το 2022, και συνολικά έσοδα 18,4 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή εξαιρετικά εύρωστή και δεν μπαίνει στη σχετική συζήτηση με οποιοδήποτε μειονέκτημα.