Κρήτη: Γιατί θα απαιτηθούν συμβατικές μονάδες μετά τη «μεγάλη» διασύνδεση

Κρήτη: Γιατί θα απαιτηθούν συμβατικές μονάδες μετά τη «μεγάλη» διασύνδεση
Πέμπτη, 28/03/2024 - 07:36

Η υλοποίηση του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη και αναμένεται η ηλέκτρισή της το πρώτο εξάμηνο της άλλης χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων καθώς και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών. Στην πλευρά της Αττικής οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ έχουν ξεκινήσει οι θεμελιώσεις των βασικών κτηρίων των Σταθμών Μετατροπής που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης, δηλαδή τη Δαμάστα Ηρακλείου και τον Ασπρόπυργο Αττικής. Ειδικότερα, στην πλευρά της Δαμάστας οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τα βοηθητικά κτίρια και τις λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

Παρόλο αυτά όπως επισημαίνει ο διαχειριστής είναι απαραίτητο να παραμείνει στο νησί συμβατική παραγωγή σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση ενδεχομένων μερικής απώλειας των διασυνδέσεων ή πρόσκαιρης απώλειας εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς κατά τη διάρκεια των οποίων να καθίσταται επιβεβλημένη η λειτουργία συμβατικής ισχύος για λόγους ασφάλειας δικτύου (πχ στήριξη τάσεων). Ο σχεδιασμός του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία του νησιού σε οποιαδήποτε διαταραχή. Ωστόσο, για την κάλυψη της ζήτησης σε περιπτώσεις δυσμενέστερων (πολλαπλών) διαταραχών, θα απαιτηθεί η λειτουργία συμβατικών μονάδων. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ κατά την περίοδο 2026 – 2030, οι ανάγκες διατήρησης δυναμικού παραγωγής σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την κάλυψη δυσμενών περιπτώσεων απώλειας της διασύνδεσης ανέρχονται σε 500 – 550 MW, βάσει των ισχυόντων δεδομένων.