Γιατί έρχονται φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο

Γιατί έρχονται φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος τον Μάρτιο
Πέμπτη, 15/02/2024 - 06:26

Αποκλιμάκωση στα τιμολόγια ρεύματος φαίνεται για τον Μάρτιο. Τι αλλάζει με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Την ώρα που φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αγορά με φόντο τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος οι συνθήκες στην ενεργειακή αγορά «δείχνουν» προς χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάρτιο.

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού βαίνει μειούμενη το τελευταίο διάστημα και μόλις δύο φορές τον Φεβρουάριο έχει ξεπεράσει τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κινείται δε μόνιμα κάτω από το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες 23 ημέρες.

Στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας για σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουάριου η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς διαμορφώνεται σε 54,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα μειωμένη κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ενώ είχε προηγηθεί πτώση τιμής κατά 14,08%.

Άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αποκλιμωση των τιμών είναι η άρση του τέλους 5% επί του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο καταργήθηκε με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Η κατάργηση του Τέλους 5%, που στην αρχική μορφή ήταν 10 ανά θερμική MWh και στη συνέχεια πήρε τη μορφή ποσοστού, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περεταίρω μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος τουλάχιστον κατά 3 ευρώ/MWh και κατ΄ επέκταση στη μείωση τόσο της λιανικής τιμής όσο και των εισαγωγών.

Το συγκεκριμένο τέλος είχε θεσπιστεί κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επιδοτούσε τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κατάργηση της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα», αναμένεται να μειώσει το κόστος του ρεύματος στη χονδρική αγορά κατά περίπου 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν ληφθούν ως βάση υπολογισμού για την τιμή του φυσικού αερίου τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι η τιμή TTF κυμαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτω από τα 30 ευρώ/MWh. Χθες έκλεισε στα 24,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας νέα πτώση κατά 1,97%.

Η άρση της επιβάρυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της τιμής ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, πράγμα που, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή στις διεθνείς τιμές, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση τιμών στα τιμολόγια λιανικής του Μαρτίου αλλά και σε σύγκλιση της εγχώριας χονδρικής αγοράς με τις τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας το 2023 ήταν μεταξύ των πέντε ακριβότερων χωρών της Ευρώπης με την ειδική εισφορά του 5% να αποτελεί έναν από τους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Επιπροσθέτως ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας δεν δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για φυσικό αέριο στη θέρμανση και την ηλεκτροπαραγωγή ενώ παράλληλα υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων φυσικού αερίου. Όλα αυτά αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον επόμενο μήνα.