Τιμολόγια ρεύματος: Τα «κόλπα» με τα χρώματα

Τιμολόγια ρεύματος: Τα «κόλπα» με τα χρώματα
Πέμπτη, 18/01/2024 - 10:40

Τα «κόλπα» με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που ξεκίνησαν οι πάροχοι έχουν προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.

Τα «κόλπα» με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που ξεκίνησαν οι πάροχοι έχουν προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές. Συνδυάζοντας την επιθετική εμπορική πολιτική με δώρα και παροχές, από δωρεάν πάγια μέχρι δωροκάρτες ή δωρεάν προγράμματα υγείας θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο κάνοντας δυσκολότερη τη σύγκριση των τιμών από τους καταναλωτές.

Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη στείλει επιστολές σε τέσσερις εταιρείες προμήθειας για παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές.

Πλέον έχει γίνει μπέρδεμα τόσο με τα πράσινα τιμολόγια και τα όρια καταναλώσεων, όσο και μια μίξη με τα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον σύγχυση στους καταναλωτές.

Ακόμη, οι εταιρείες προμήθειας που εγκαλούνται από τη ΡΑΑΕΥ εκτιμάται ότι προχώρησαν σε μια εξαιρετικά υψηλή έκπτωση συνέπειας παραπλανώντας τους καταναλωτές αφού παρέχουν τη συγκεκριμένη έκπτωση μόνο στους καταναλωτές που είναι συνεπείς για ένα ολόκληρο εξάμηνο και όχι για κάθε μήνα ξεχωριστά. Επιπλέον, εταιρεία ανακοίνωσε την υψηλή έκπτωση συνέπειας πολύ αργότερα από την αρχική ανακοίνωση των τιμολογίων.

Ειδικά η έκπτωση συνέπειας αναμένεται να φέρει πολλές συζητήσεις στο μέλλον, καθώς οι εκπτώσεις συνέπειας των περισσότερων προμηθευτών είναι υψηλές, κάποιες φτάνουν και το 36%. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει τελείως η τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με το αν κάποιος είναι συνεπής στις πληρωμές του ή όχι.

Ρεύμα: Κυμαινόμενο ή σταθερό τιμολόγιο; – Τι συμφέρει

Το δίλημμα για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν εκατομμύρια νοικοκυριά, είναι αν θα «πορευτούν» το 2024 με ένα πράσινο τιμολόγιο, κίτρινο τιμολόγιο ή με ένα σταθερό μπλε συμβόλαιο

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με μηναία κατανάλωση 500 κιλοβατώρες: Αν βρίσκεται στον φτηνότερο πάροχο και στο πράσινο τιμολόγιο θα πληρώσει μόνο για ρεύμα περίπου 68 - 70 ευρώ το μήνα. Αν βρίσκεται στον ακριβότερο πάροχο, τότε θα πληρώσει περίπου 90 ευρώ. Δηλαδή μια διαφορά 20 ευρώ το μήνα.

Ένα νοικοκυριό που έχει μεγάλη κατανάλωση και χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση του σπιτιού και καταναλώσει 800 κιλοβατώρες το μήνα: Θα πληρώσει περίπου 113 ευρώ το μήνα αν βρίσκεται στον φθηνότερο πάροχο (μόνο για ρεύμα) και 136 ευρώ αν βρίσκεται στον ακριβότερο πάροχο στο πράσινο τιμολόγιο Ιανουαρίου.

Για να πετύχει αυτές τις τιμές θα πρέπει να παρακολουθεί κάθε μήνα τα τιμολόγια.

Αν πάλι επιλέξει ένα μπλε τιμολόγιο, τότε με ελάχιστο κόστος πάνωαπό το πράσινο (σήμερα0 θα έχει μια σταθερή τιμή. Η επιλογή ενός σταθερού τιμολογίου απαλλάσσει τον καταναλωτή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τον κόπο και τον χρόνο. Επίσης, τα σταθερά προϊόντα ενδείκνυται για καταναλωτές που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι να αλλάζουν πάροχο.