Λογαριασμοί ρεύματος: Αναστάτωση με τις επιδοτήσεις σε καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία

Λογαριασμοί ρεύματος: Αναστάτωση με τις επιδοτήσεις σε καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία
Πέμπτη, 18/01/2024 - 09:53

Έντονη ανησυχία για τους λογαριασμούς ρεύματος έχει δημιουργηθεί με τις επιδοτήσεις σε καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία.

Έντονη ανησυχία με τις επιδοτήσεις ρεύματος σε 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις έχει δημιουργηθεί με τις επιστολές από τους παρόχους. Πρόκειται για επιδοτήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος κατά τη 12μηνη περίοδο του 2022, τις οποίες ουσιαστικά χρηματοδότησαν οι πάροχοι και ακόμη δεν έλαβαν τα σχετικά ποσά..

Πρόκειται για τα καταστήματα, φούρνους, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία κλπ με παροχή ισχύος έως 35 kVA και κατά το δωδεκάμηνο της ενεργειακής κρίσης λάμβαναν επιδοτήσεις από το κράτος (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης).

Οι επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν από τους παρόχους τους επιστολές με τις οποίες αφενός τους γνωστοποιούν το ύψος της ενίσχυσης που έλαβαν το 2022 και αφετέρου τους καλούν αν αυτή ξεπερνά τα ανώτατα όρια που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία να ενημερώσουν τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τους οποίους και ηλεκτροδοτούνται. Μάλιστα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καλούνται εντός 10 ημερών να κάνουν γνωστό στους παρόχους τους την υπέρβαση των ορίων των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν.

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος να εκδώσει υπουργική απόφαση σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δόθηκαν από τους προμηθευτές και ακόμη δεν έχουν λάβει τα σχετικά ποσά, δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που αποτελούσε «ανοιχτή πληγή» επιβαρύνοντας τα οικονομικά των εταιρειών.

Η απόφαση ρυθμίζει τον τρόπο επιστροφής στους προμηθευτές των ποσών που αντιστοιχούν στο επίδομα το οποίο δόθηκε το 2022 και στις αρχές του 2023 σε μικρές επιχειρήσεις.

Τα ανώτατα ποσά κρατικής ενίσχυσης (όχι μόνο οι επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος αλλά και τυχόν άλλες π.χ. αγροτικές ή ενισχύσεις από ΕΣΠΑ) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 250.000 ευρώ για δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, τις 300.000 ευρώ για δικαιούχους που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υδατοκαλλιέργειας και αλιείας και τα 2 εκατ. ευρώ για δικαιούχους που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς πέραν των προαναφερόμενων περιπτώσεων.

Παραδείγματα επιστολών

Ενημέρωση για την αναδρομική χορήγηση πρόσθετης επιδότησης επιχειρήσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Αξιότιμε πελάτη,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/125322/2161/01.12.2023, για το χρονικό διάστημα - Φεβρουάριος 2022 - Οκτώβριος 2023 είστε εν δυνάμει δικαιούχος της επιπρόσθετης επιδότησης, με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκειμένου να ολοκληρώσετε τη διαδικασία χορήγησης της επιδότησης, είναι απαραίτητο να υποβάλετε τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για εσάς, εντός 10 ημερών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής. Το συνολικό εκτιμώμενο ποσό, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς μας, με βάση τις προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης, είναι διαθέσιμο στην παρακάτω πλατφόρμα.

Η πρόσθετη αυτή επιδότηση εγκρίθηκε πρόσφατα για τη χώρα μας όπως προκύπτει από τη σχετική Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως χορηγείται με προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη νόμιμη χορήγηση της.

Προκειμένου να υπολογιστεί το υπολειπόμενο ποσό επιδότησης που δικαιούστε ανά παροχή, καθίσταται απαραίτητο να συμπληρώσετε την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση στην πλατφόρμα που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για εσάς.

Διαδικασία απόδοσης της επιδότησης στους δικαιούχους

Α. Σε περίπτωση που δεν υποβάλετε την υπεύθυνη δήλωση εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, η διαδικασία ολοκληρώνεται αυτόματα. Συγκεκριμένα, βεβαιώνεται η αποδοχή της επιδότησης και εκδίδεται ο σχετικός ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός με το τελικό ποσό επιδότησης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1.δ του άρθρου 4 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/125322/2161/01.12.2023, συνάγεται ότι: (α) αποδέχεσθε ότι εκπληρώνετε τους όρους της υπεύθυνης δήλωσης ως προς τα σημεία 1-9 και 12-15, όπως περιγράφονται στην πλατφόρμα, (β) δεν εμπίπτετε στην περίπτωση της ενιαίας επιχείρησης και (γ) όλες οι ενισχύσεις που έχετε λάβει βάσει του τμήματος 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου και του Προσωρινού Πλαισίου κρίσης και μετάβασης δεν υπερβαίνουν το μέγιστο συνολικό ποσό ανά ατομική επιχείρηση σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο και το Προσωρινό Πλαίσιο κρίσης και μετάβασης του στοιχείου 13 του προοιμίου της Υπουργικής Απόφασης.

Β. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό επιδοτήσεων που έχετε λάβει με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο και το Προσωρινό Πλαίσιο κρίσης και μετάβασης υπερβαίνει το ανώτατο όριο ενίσχυσης, υποχρεούστε να συμπληρώσετε την υπεύθυνη δήλωση εντός δέκα ημερών.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1.ε του άρθρου 4 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/125322/2161/01.12.2023 εάν μετά από έλεγχο των αρμοδίων Αρχών διαπιστωθεί ότι (α) δεν πληρούνται τα κριτήρια του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης, (β) δεν ικανοποιούνται τα σημεία 1-9 και 12-15 της υπεύθυνης δήλωσης μερικώς ή στο σύνολό τους, (γ) οι ενισχύσεις που έχετε λάβει βάσει του τμήματος 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου και του Προσωρινού Πλαισίου κρίσης και μετάβασης υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ενίσχυσης ή (δ) είστε ενιαία επιχείρηση και δεν έχετε υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση, θα κληθείτε να επιστρέψετε την καταβληθείσα ενίσχυση προσαυξημένη με το επιτόκιο ανάκτησης της ΕΕ, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις και δεν δύνασθε να εισπράξετε νέα ενίσχυση έως την πλήρη επιστροφή του καταβληθέντος ποσού.