Η απόφαση για τα υπερκέρδη των προμηθευτών - Πόσα επιστρέφουν για τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές

Η απόφαση για τα υπερκέρδη των προμηθευτών - Πόσα επιστρέφουν για τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές
Πέμπτη, 02/11/2023 - 06:33

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονή και αφού το θέμα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στην προεκλογική περίοδο υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκτακτη φορολόγηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ρεύματος, σε συνέχεια της φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρισμού και των διυλιστηρίων, που νομοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο τα υπερκέρδη έπρεπε να έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Η έκτακτη φορολόγηση θα αφορά την περίοδο από 1 Αυγούστου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και υπολογίζεται ότι το ποσό που θα καταβάλλει το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και τα οποία θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις στοχευμένες πλέον επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος τον φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος για τους πρώτους 11 μήνες εφαρμογής του μέτρου, που έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός από τη ΡΑΑΕΥ, το ποσό που θα καταβληθεί από τους προμηθευτές εκτιμάται στα 275 εκατ. ευρώ και θα υπάρξει στη συνέχεια νέος υπολογισμός για τον προσδιορισμό της εισφοράς για την υπόλοιπη περίοδο.

Το γεγονός ότι η ΚΥΑ κατανέμει την περίοδο σε πρώτο πεντάμηνο, (1/8/22-31/12/22) και κατόπιν σε δύο τρίμηνα είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν τρεις εκκαθαρίσεις για τον υπολογισμό της εισφοράς των 275 εκατ. ευρώ ενώ αν η εκκαθάριση γινόταν στο σύνολο του 11μηνου, η εισφορά θα έβγαινε χαμηλότερη.

Η ΚΥΑ για τον «Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας» υπογράφεται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και συνυπογράφεται από τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, Αλεξάνδρα Σδούκου και Θάνο Πετραλιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Λιανικής Αγοράς εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή κατά το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, και αφορά στην επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται η μεθοδολογία εφαρμογής του Μηχανισμού, διάφορες παράμετροι, και κάθε ειδικότερηλεπτομέρεια για τον υπολογισμό των ποσών της εν λόγω εισφοράς. Για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς η ΡΑΑΕΥ διενεργεί τρία είδη εκκαθαρίσεων (περιοδική, ενδιάμεση και τελική εκκαθάριση). Το ακριβές ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί, εντός σύντομου διαστήματος από τη ΡΑΑΕΥ, ανά προμηθευτή, και κατόπιν θα επιβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη περίοδος υπολογισμού του ποσού έκτακτης εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το ποσό της έκτακτης εισφοράς υπολογίζεται, σε τριμηνιαία βάση, μέχρι το πέρας εφαρμογής του Μηχανισμού, την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα έσοδα από την εισφορά αποδίδονται στη Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. ως διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (Τ.Ε.Μ.) για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024 μέσω ενός πλέγματος στοχευμένων μέτρων για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.