Τα επόμενα έργα στα Ιόνια Νησιά – Τι γίνεται Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα

Τα επόμενα έργα στα Ιόνια Νησιά – Τι γίνεται Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα
Δευτέρα, 31/07/2023 - 06:30

Με ένα συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει σε εφαρμογή το πλάνο αντικατάστασης των καλωδίων που διασυνδέουν τα νησιά του Ιονίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το 2025.

Στόχος η αντικατάσταση των καλωδίων που έχουν φτάσει στο τέλος του ωφέλιμου κύκλου ζωής.

Ένα από το πρώτα έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν η διασύνδεση Άκτιο- Πρέβεζα. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα νησιά και συγκεκριμένα θα γίνει αντικατάσταση στο Ζάκυνθος – Κεφαλονιά και Κεφαλονιά- Λευκάδα. Ειδικότερα, σε ότι έχει να κάνει με το έργο Κεφαλονιά Λευκάδα, το έργο έχει εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης 10 μηνών, με τον ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας του διαγωνισμού του έργου. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024. Σε σχέση με το Ζάκυνθος – Κεφαλονιά ο διαχειριστής στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, με την εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου να τοποθετείται για το 2025. Σε σχέση με την Κέρκυρα, θα προστεθεί μια νέα διασύνδεση που βρίσκεται στην φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με τον διαγωνισμό να προκηρύσσεται όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Στο μεταξύ σε λειτουργία έθεσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας την αναβαθμισμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης 150 kV Κυλλήνης - Ζακύνθου, με την οποία θωρακίζεται, πλήρως, η ασφαλής τροφοδοσία των Ιόνιων Νησιών.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου με την επιτυχή ηλέκτριση του νέου καλωδιακού συστήματος που εγκατέστησε ο Διαχειριστής, η παρωχημένης τεχνολογίας διασύνδεση που λειτουργούσε, ανελλιπώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε, οριστικά, από το Σύστημα Μεταφοράς.

Ο ΑΔΜΗΕ υλοποίησε το έργο μέσα σε μόλις ένα χρόνο από τη διενέργεια του διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Fulgor, επιτρέποντας την άμεση αντικατάσταση του προηγούμενου καλωδίου που λόγω της παλαιότητάς του ήταν επιρρεπές σε τεχνικές βλάβες και δυσλειτουργίες.

Κατά το 2022, που η παλιά διασύνδεση εμφάνισε, επανειλημμένα, προβλήματα, ο Διαχειριστής προχώρησε στην εγκατάσταση Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) ως εφεδρείες για την εξασφάλιση της ασφαλούς και αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της Ζακύνθου και των υπόλοιπων διασυνδεδεμένων νησιών της περιοχής (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη).