Λογαριασμοί ρεύματος: Εν μέσω καύσωνα οι νέες χρεώσεις Αυγούστου

Λογαριασμοί ρεύματος: Εν μέσω καύσωνα οι νέες χρεώσεις Αυγούστου
Πέμπτη, 20/07/2023 - 06:38

Εν μέσω καύσωνα με την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης να εκτοξεύει τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σήμερα τα μεσάνυχτα τις νέες χρεώσεις για τα τιμολόγια Αυγούστου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και με βάση την πορεία των τιμών το προηγούμενο διάστημα τα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να παραμείνουν σταθερά ή ελαφρώς χαμηλότερα από τις χρεώσεις Ιουλίου.

Η άνοδος των χονδρικών τιμών που σημειώνεται τον Ιούλιο αντισταθμίζεται από την πτωτική πορεία των τιμών TTF στο φυσικό αέριο φέρνοντας πιο κοντά πιθανές μειώσεις στα τιμολόγια. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι στην πορεία αποκλιμάκωσης, τάση που διαφαινόταν στο προηγούμενο διάστημα, βάζει φρένο η αβεβαιότητα στην αγορά με τον καύσωνα να βάζει… φωτιά στις τιμές χονδρικής.

Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας όπως προκύπτει και από την αύξηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε 424,8 GWh έναντι 387 GWh πριν από μια εβδομάδα έχει οδηγήσει σε σταδιακή άνοδο της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά.

Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημερας για σήμερα Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 135,58 ευρώ/MWh καταγράφοντας άνοδο κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 245,30 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 92,22 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 424,80 GWh. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής συμμετέχουν με μεγάλο μερίδιο οι μονάδες φυσικού αερίου με ποσοστό 42,51%, το ποσοστό των ΑΠΕ είναι μειωμένο στο 18,94%. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 16,73%, ο λιγνίτης το 10,79%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 6,5% και η ηλεκτρική διασύνδεση και οι ΑΠΕ της Κρήτης με περίπου 4,5%.

Από τις αρχές Ιουλίου η τιμή στο Χρηματιστήριο βαίνει αυξητικά. Έναν μήνα πριν στις 21 Ιουνίου η μέση τιμή ήταν στα 104,98 ευρώ/MWh, ο Ιούλιος μπήκε με χαμηλό 72,26 ευρώ/Mwh και με τα κύματα του καύσωνα και την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η τιμή μέρα με την ημέρα διέγραφε ανοδική πορεία.

Μέσα σε μια εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 13 Ιουλίου όπου η μέση τιμή ήταν στα 114,06 ευρώ/MWh εκτινάχθηκε στα 135,58 ευρώ/MWh σημειώνοντας αύξηση κατά 18,8%.

Ανοιχτό πάντως παραμένει το θέμα των επιδοτήσεων αν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διατηρήσουν τις χρεώσεις στα ίδια επίπεδα και δεν προχωρήσουν σε μειώσεις.

Τον Ιούλιο, ως γνωστόν, η κυβέρνηση προχώρησε σε επιδοτήσεις. Πάντως, και τον Ιούλιο, η κυβέρνηση έδωσε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Ειδικότερα οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώθηκαν ως εξής:

⦁ Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

⦁ Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

⦁ Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

⦁ Επιπλέον, για τους αγρότες η ενίσχυση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται, δε, ότι και τον Αύγουστο, εάν δεν επαληθευτεί το σενάριο για αποκλιμάκωση των τιμών, ότι θα συνεχιστεί έστω μια μικρή επιδότηση.