Στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ

Στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ
Πέμπτη, 20/07/2023 - 06:59

Ο διαχειριστής από τον Οκτώβριο του 2022 είχε ζητήσει την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Χωρίς να αποκλείεται οριστική απόφαση στο ζήτημα η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων θα εξετάσει σήμερα το ζήτημα του ρυθμιζόμενου εσόδου του διαχειριστή. Ο διαχειριστής από τον Οκτώβριο του 2022 είχε ζητήσει την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, με αίτημα που υπέβαλε προς τη ΡΑΕ και τώρα επανέρχεται.

Ο διαχειριστής είχε ζητήσει την επανεξέταση του σημαντικού αυτού ζητήματος, καθώς όπως τόνιζε κάθε μέρα καθυστέρησης έχει τεράστιο κόστος για τον ΑΔΜΗΕ. Είναι ενδεικτικό ότι η απώλεια εσόδων του Διαχειριστή από τη μη αναθεώρηση του WACC στο 8,51% ανήλθε το 2022 σε 49 εκατ. Ευρώ.

Επεσήμανε μάλιστα πως η συστηματική επιδείνωση των διεθνών οικονομικών δεικτών καθιστά αναγκαία την έκτακτη αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου (WACC) του ΑΔΜΗΕ, με αύξηση τουλάχιστον στο 8,51% έως το 2025, ενώ εξίσου απαραίτητη εκτιμούσε πως είναι η επίσπευση των αναμενόμενων ρυθμιστικών αποφάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ενεργειακών επενδύσεων του Διαχειριστή.