Λογαριασμοί ρεύματος: Τι προτείνουν οι προμηθευτές για τα νέα τιμολόγια

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι προτείνουν οι προμηθευτές για τα νέα τιμολόγια
Τετάρτη, 21/06/2023 - 06:36

Οι επιφυλάξεις του ΕΣΠΕΝ εντοπίζονται κυρίως στα κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα.

Καμπανάκι για τις συνθήκες ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο χτυπούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Με αφορμή τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις της ΡΑΑΕΥ που έχουν τεθεί σε διαβούλευση και τους νέα τιμολόγια ρεύματος μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων οι προμηθευτές κάνουν λόγο για υπερρύθμιση της αγοράς και εκφράζουν επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα μέτρα.

Σε επιστολή που έστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) στη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, θεωρεί καταρχήν θετική την πρωτοβουλία της Αρχής τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς,όσο και για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούςανταγωνισμού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς θεωρεί ότι συγκεκριμένες προβλέψεις ενδέχεται να αξιοποιηθούν προς όφελος του δεσπόζοντος «παίκτη» στην λιανική αγορά ρεύματος, δηλαδή τη ΔΕΗ.

Οι επιφυλάξεις του ΕΣΠΕΝ εντοπίζονται κυρίως στα κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα. Θεωρεί ότι σε αυτού του είδους τα τιμολόγια η ΔΕΗ λόγω της δυνατότητας της να διαχειρίζεται και να εσωτερικοποιεί (internalize) τα κόστη και τους κινδύνους έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί μηχανισμός ελέγχου της κοστοστρέφειας των τιμολογίων ώστε να μην παραβιάζονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού.

Παράλληλα διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις προβλέψεις για την ενημέρωση των καταναλωτών. Θεωρεί ότι οι προβλέψεις για την ενημέρωση των καταναλωτών στην περίπτωση τροποποίησης όρων της Σύμβασης Προμήθειας θα πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποχρεώσεις των προμηθευτών δεν θα είναι υπερβολικά τόσο για τους συμμετέχοντες στην αγορά, όσο και για τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα:

- Αναφορικά με την υπαγωγή Πελάτη σε τροποποιημένους όρους προγράμματοςο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η πρόβλεψη για τηνπραγματοποίηση ατομικής ενημέρωσης με επιστολή, καθώς υπάρχουν πλέον εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης.

- Αναφορικά με τη μετάπτωση Πελάτη σε καινούργιο/ διαφορετικό πρόγραμματιμολόγησης, ο ΕΣΠΕΝ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η υποχρέωσηπου τίθεται όσον αφορά στη σύναψη νέας ΣύμβασηςΠρομήθειας, καθώς η μεταβολή του τιμολόγιου δεν συνιστά λύση της υφιστάμενης Σύμβασης. Υποστηρίζει δε ότι η υποχρέωση εκ νέου υπογραφής ΣύμβασηςΠρομήθειας -εκτός από το τεράστιο διαχειριστικό κόστος- μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί από τον καταναλωτή και ως μέσοαμφισβήτησης των υποχρεώσεων εξόφλησης των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων, εντείνοντας ταδυσμενή αποτελέσματα που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η απουσία διατάξεωναντιμετώπισης του «ενεργειακού τουρισμού».

Ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των προβλέψεων απαιτεί τη σχεδόν ταυτόχρονη αποστολή εκατομμυρίων επιστολών ή/και συμβάσεων, με συνεπακόλουθοδιαχειριστικό κόστος και αβέβαιη αποτελεσματικότητα ως προς την ουσιαστικήενημέρωση των καταναλωτών μέσω της εν λόγω διαδικασίας.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη δημιουργίας ασφάλειας δικαίου και υπενθυμίζει την πάγια θέση του περί ανάγκης αναθεώρησης των σχετικώνδιατάξεων του Κώδικα Προμήθειας ώστε οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων μερών να επανακαθοριστούν με σαφήνεια και κατά τρόπο που θα εναρμονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες,ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, προς όφελος τωνκαταναλωτών.

Τέλος σημειώνει και πάλι την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του άρθ. 42 ΚΠΗΕ, για τηνολοκλήρωση του πλαισίου αλλαγής Προμηθευτή και την ευθυγράμμιση του με την Απόφαση1888/2020 του ΣτΕ, ώστε να ανασχεθεί τόσο η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξαιτίας του«ενεργειακού τουρισμού» όσο και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους προμήθειας που αυτός συνεπάγεται για το σύνολο των καταναλωτών.