Στην «πρίζα» έως τον Σεπτέμβριο η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ

Στην «πρίζα» έως τον Σεπτέμβριο η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ
Παρασκευή, 26/05/2023 - 06:28

Στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα τεθεί σε κανονική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, η οποία ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Τη σχετική επισήμανση έκανε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε τον στόχο απεξάρτησης στη ΔΕΗ από τον λιγνίτη, ο οποίος, όπως είπε, πηγαίνει πίσω μόνο για ένα με δύο χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση για την ολοκλήρωση της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ και έχει ισχύ 0,61GW. Θα προσφέρει ενέργεια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2028, σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό.

Η απόδοση της Πτολεμαΐδα 5 φτάνει τα 660 MW. Είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες λιγνίτη και ως εκ τούτου σαφώς επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον καθώς έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου. Η «ΠτολεμαΪδα 5» χάρη στην αξιοποίηση των βέλτιστων τεχνολογιών στον σχεδιασμό της θα μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και θα είναι ικανή να ανταγωνιστεί τις μονάδες φυσικού αερίου, ακόμα και με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου.

Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από τη μονάδα, θα ανέρχεται σε 4.620 GWh, ενώ οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούνται κατά τη φάση λειτουργίας θα είναι λιγνίτης των ορυχείων Νοτίου Πεδίου, Κεντρικού Πεδίου και Μαυροπηγής ως βασικό καύσιμο, με ετήσια κατανάλωση της τάξης των 8.000 kt, πετρέλαιο ντίζελ ηλεκτροπαραγωγής σε ποσότητα της τάξης των 2 kt ετησίως για την εκκίνηση της Μονάδας V, τη συντήρηση της καύσης σε περίπτωση κακής ποιότητας λιγνίτη, αλλά και τη λειτουργία του Η/Ζ έκτακτης ανάγκης και των βοηθητικών ατμολεβήτων.

Η νέα λιγνιτική μονάδα, θα στηρίξει την ελληνική παραγωγή ρεύματος σε ανταγωνιστικές τιμές στην παρούσα συγκυρία και μετά το 2028 εξετάζεται η συνέχιση της λειτουργίας της στη μεταλιγνιτική εποχή με εναλλακτικό καύσιμο. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ με ισχύ 615 MW μπαίνει στο σύστημα ως λιγντική το 2023 και αποσύρεται το 2028 για να μετατραπεί αργότερα ως μονάδα φυσικού αερίου. Ωστόσο αυτό που θα κρίνει την πορεία της μονάδας μετά την εμπορική της λειτουργία εξαρτάται από τα δεδομένα και τις εξελίξεις στην αγορά και από την πορεία των τιμών.