ΑΔΜΗΕ: Οι κινήσεις για τη διασφάλιση επάρκειας και ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος- Κλειδί, η πρόβλεψη της ζήτησης

ΑΔΜΗΕ: Οι κινήσεις για τη διασφάλιση επάρκειας και ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος- Κλειδί, η πρόβλεψη της ζήτησης
Πέμπτη, 18/05/2023 - 06:07

Η πρόβλεψη της εξέλιξης της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα αποτελεί για τον ΑΔΜΗΕ δικλείδα ασφάλειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα επόμενα χρόνια και την ευστάθεια του συστήματος.

Στην κατεύθυνση, ο Διαχειριστής που έχει και την ευθύνη της διασφάλισης της επάρκειας και της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και με δεδομένη την αλλαγή στο ενεργειακό τοπίο με τη διείσδυση των ΑΠΕ να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις μελλοντικές ανάγκες για την επόμενη τριετία.

Προκειμένου να διαμορφώσει μια όσο το δυνατόν πιο ασφαλή πρόβλεψη και εκτίμηση για τη συνολική ζήτηση και του φορτίου του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί η εκπόνηση αναλυτικών μελετών σε δύο συμβούλους.

Πέρα από τις δομικές αλλαγές που συντελούνται στο ενεργειακό τοπίο αυτό που προβληματίζει τον ΑΔΜΗΕ είναι η σημαντική μείωση της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε πτώση ζήτησης για τρίτο συνεχόμενο μήνα με το μέσο φορτίο του συστήματος στα 4.730 MW, μειωμένο κατά 8% σε μηνιαία βάση και κατά 11% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.

Έτσι σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων φθάνει σήμερα στα 10 GW και αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και προβλήματα στη διαχείριση του συστήματος. Εν όψει των εξελίξεων αυτών ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να έτοιμος με ασφαλείς προβλέψεις για αυτό και προχωρά στον σχετικό διαγωνισμό, συνολικού προϋπολογισμού 630.000 ευρώ με την ημερομηνία υποβολής προσφορών να έχει οριστεί για τις 5 Ιουνίου.

Κριτήριο ανάθεσης του έργου είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της χαμηλότερης τιμής και ο στόχος του είναι η ανάδειξη δύο αναδόχων και η παράλληλη σύναψη δύο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών.

Το αντικείμενο που είναι κοινό και για τις δύο συμβάσεις που θα συναφθούν είναι η άρτια πρόβλεψη συνολικής ζήτησης στο ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς και στο δίκτυο διανομής, καθώς και η πρόβλεψης φορτίου συστήματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς, για χρονικό διάστημα 38 μηνών με δικαίωμα παράτασης έως και 19 επιπλέον μήνες.

Ο ανάδοχος θα παρέχει για τον ΑΔΜΗΕ, ωριαίες προγνώσεις συνολικής ζήτησης και φορτίου συστήματος, με δυνατότητα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι συνολικές και επιμέρους, δηλαδή τοπικές προβλέψεις συνολικής ζήτησης και φορτίου συστήματος απαιτούνται για το εύρος πρόβλεψης έως και 10 ημέρες.

Όπως αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού ο προϋπολογισμός κάθε μιας από τις συμβάσεις θα ανέρχεται σε 210.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.Κατά τη διάρκεια ισχύος κάθε μιας σύμβασης που θα προκύψει ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το δικαίωμα ναπαρατείνει τη διάρκεια της με τους ίδιους όρους, έως 19 επιπλέονμήνες και να αυξήσει το οικονομικό αντικείμενο για κάθε σύμβαση, κατά 105.000 πλέον ΦΠΑ.

Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε σύμβασης 315.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός και των δυο συμβάσεων, 630.000 ευρώ,πλέον ΦΠΑ.

Οι κατηγορίες των προβλέψεων που ζητεί ο ΑΔΜΗΕ είναι οι εξής:

-Πρόβλεψη ωριαίας συνολικής ζήτησης στην Ελληνική Περιοχή Ελέγχου χωρίς την Κρήτη(ηπειρωτική Ελλάδα)

Ενδοημερήσια

Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά

Στατιστικές πληροφορίες π.χ. εκατοστημόρια P5, P10, P50, P90 & P952.

-Πρόβλεψη ωριαίας συνολικής ζήτησης στην Κρήτη

Ενδοημερήσια

Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά

Στατιστικές πληροφορίες π.χ. εκατοστημόρια P5, P10, P50, P90 & P952.

-Πρόβλεψη ωριαίου φορτίου συστήματος της Ελληνικής Περιοχής Ελέγχου χωρίς την Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)

Ενδοημερήσια

Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά

Επιπλέον κατηγοριοποίηση σε έως και 10 περιφερειακές προβλέψεις λόγω διαχείρισηςσυμφόρησης, ενδεικτικά:Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα (υπόλοιπο), Αττικής, Ευβοία, Πελοπόννησος, Κρήτη

Στατιστικές πληροφορίες,

-Πρόβλεψη ωριαίου φορτίου συστήματος Κρήτης

Ενδοημερήσια

Εύρος προβλέψεων για την επόμενη ημέρα και έως και 10 ημέρες μπροστά

Στατιστικές πληροφορίες

-Πρόβλεψη φορτίου συστήματος 15 λεπτών (για RTBM), στην Ελληνική Περιοχή Ελέγχου χωρίςτην Κρήτη (ηπειρωτική Ελλάδα)

4 ώρες μπροστά από την τρέχουσα ώρα

Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι 38 μήνες από την υπογραφή τους και ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει τη χρονική διάρκεια ισχύος κάθε σύμβασης για 19 επιπλέον μήνες.