ΑΔΜΗΕ: Ξεκινούν οι προκαταρκτικές μελέτες για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων

ΑΔΜΗΕ: Ξεκινούν οι προκαταρκτικές μελέτες για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων
Παρασκευή, 24/03/2023 - 06:28

Πλέον, το βάρος τώρα θα πέσει στις χερσαίες καλωδιώσεις και στους σταθμούς μετατροπής ρεύματος από εναλλασσόμενο σε συνεχές.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα διασύνδεσης που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ στην επικράτεια. Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πόντιση και εγκατάσταση του συνόλου των υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης 500 kV τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος για το έργο της διασύνδεσης Αττικής- Κρήτης. Πλέον, το βάρος τώρα θα πέσει στις χερσαίες καλωδιώσεις και στους σταθμούς μετατροπής ρεύματος από εναλλασσόμενο σε συνεχές. Ουσιαστικά πρόκειται για τις υποδομές που θα υποδέχονται τα καλώδια.

Σειρά παράλληλα, έχει η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο βρίσκεται στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών που αποτελούν και το πρώτο βήμα. Το έργο που θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό το 2027 έχει προϋπολογισμό 1,5 δις. ευρώ και προβλέπει τη διασύνδεση της Κω με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω του νέου Κέντρου Υπερυψυλής Τάσης στην Κόρινθο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με την Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο.

Προχωρά το έργο αναβάθμισης της διασύνδεσης Κυλλήνης -Ζακύνθου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες στο στάδιο λίγο πριν την ολοκλήρωση του είναι το έργο αναβάθμισης της διασύνδεσης Κυλλήνης -Ζακύνθου. Το συγκεκριμένο έργο κρίθηκε απαραίτητο λόγω της παλαιότητας των καλωδίων και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να τρέξει αντίστοιχο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ζακύνθου – Κεφαλονιάς, Κεφαλονιάς – Λευκάδας και Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για το ΚΥΤ Κουμουνδούρου- ΚΥΤ Κορίνθου ένα έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και η σημασία του είναι κρίσιμη, καθώς συνδέεται με την ευστάθεια του Νότιου Συστήματος.