Η ΔΕΗ δεν «έπιασε» το στόχο της για μείωση των εκπομπών CO2

Η ΔΕΗ δεν «έπιασε» το στόχο της για μείωση των εκπομπών CO2
Πέμπτη, 16/03/2023 - 13:46

Σύμφωνα με την έκθεση απόδοσης που ανάρτησε η εταιρεία στις χρηματιστηριακές της ανακοινώσεις, οιεκπομπές ρύπων CO2 στο τέλος του 2022 μειώθηκαν κατά 36% (σε σύγκριση με το 2019) αν και ο στόχος ήταν 40%.

Κοντά στο στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις της ΔΕΗ το 2022, παρά την ενεργειακή κρίση και την επακόλουθη παράταση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Η ΔΕΗ είχε εκδώσει το 2021 ομολογίες με ρήτρα αειφορίας, δηλαδή με απόδοση που συνδέεται με την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών. Η μη επίτευξη του στόχου σημαίνει ότι ενεργοποιείται η ρήτρα που συνεπάγεται αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα έχει (σχετική έκθεση της Fitch που δημοσιεύθηκε σήμερα) «περιορισμένες» ή «άνευ σημασίας» επιπτώσεις στην εταιρεία και την αγορά. Συγκεκριμένα στην έκθεση της Fitch επισημαίνεται ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν πως η μη επίτευξη του στόχου δεν οφείλεται στην επιχείρηση ή σε αλλαγή της της στρατηγικής της αλλά στην αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής που υπαγορεύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανησυχία για διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι η ΔΕΗ έχει επαναβεβαιώσει τη στρατηγική για αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και απολιγνιτοποίηση.

Πηγές σχολιάζοντας την εξέλιξη σημειώνουν πως η επίδοση της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται υψηλή καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω ενεργειακής κρίσης, οπότε και η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ανέβηκε ευρωπαϊκά και στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ασφάλειας εφοδιασμού.