Στα 400 εκατ. ευρώ οι επισφάλειες των προμηθευτών ενέργειας από τις επιδοτήσεις στα 35kVA

Στα 400 εκατ. ευρώ οι επισφάλειες των προμηθευτών ενέργειας από τις επιδοτήσεις στα 35kVA
Τρίτη, 21/02/2023 - 06:15

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα των επιδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ενέργειας στους επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35kVA.

Το ύψος των επιδοτήσεων, που έχουν λάβει αναδρομικά 1.240.000 επιχειρήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2022, υπολογίζεται- σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- στα 400 εκατ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με την προοπτική ότι θα πληρωθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ που είναι και ο φορέας διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου διατίθενται οι επιδοτήσεις.

Η διαδικασία από την οποία επιδιώκουν να απεμπλακούν ορίζει ότι αρμόδιοι της νομιμότητας των επιδοτήσεων μη οικιακών καταναλωτών με παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA, αρτοποιείων, και παροχών αγροτικής χρήσης είναι οι ίδιες οι εταιρείες ενέργειας.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι με βάση την εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει άλλου είδους κρατικής επιδότηση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες επιχειρήσεις δεν δικαιούνται τις επιδοτήσεις και αυτές είτε να επιστραφούν, είτε να διακανονιστούν στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Έτσι οι προμηθευτές, οι οποίοι κατέβαλαν τις επιδοτήσεις κατόπιν επιστολής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλούνται σήμερα να ελέγξουν εάν νομίμως χορηγούνται οι επιδοτήσεις γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με τους πελάτες τους και ταυτόχρονα καλούνται να ανακτήσουν τυχόν υπερβάλλοντα ποσά από τον δικαιούχο καταναλωτή.

Αποτέλεσμα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των προμηθευτών να έχει ήδη χορηγήσει, και ουσιαστικά χρηματοδοτήσει, τις πρόσθετες επιδοτήσεις σωρεύοντας τεράστια ποσά που θα πρέπει να τους καταβληθούν από το ΤΕΜ. Ποσά που πλέον καθίστανται επισφαλή ως προς την είσπραξή τους ακριβώς εξαιτίας της συγκεκριμένης προϋπόθεσης.

Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η ΔΕΗ λόγω του όγκου του πελατολογίου της. Μάλιστα πέραν επιστολών που έχουν ήδη σταλεί στο ΥΠΕΝ για το θέμα από τον ΕΣΠΕΝ σε ανάλογη διαμαρτυρία έχει προχωρήσει και η ΔΕΗ με επιστολή του προέδρου της Γιώργου Στάσση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Όλη αυτή η κατάσταση, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς οφείλεται στην καθυστέρηση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σχετικής επιδότησης, με αποτέλεσμα τα χρήματα να έχουν ήδη καταβληθεί, καθώς και σε γραφειοκρατικά ζητήματα.

Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση της Κομισιόν, που ενέκρινε το μέτρο όχι οριζόντια για επιχειρήσεις έως 35kVA (και αρτοποιεία) αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι προμηθευτές ζητούν την απεμπλοκή τους από την όλη διαδικασία και προτείνουν τη δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ και στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εισφέρουν τα στοιχεία των πελατών τους που έλαβαν τις επιδοτήσεις. Επίσης οι εταιρείες που είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων θα υποβάλλουν στον ΔΑΠΕΕΠ τις υπεύθυνες δηλώσεις για τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει και η εκκαθάριση θα γίνεται από κρατικό φορέα και όχι από ιδιωτικές εταιρίες. Μάλιστα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία της πλατφόρμας.