Το SOS της ελληνικής βιομηχανίας και η απάντηση Μητσοτάκη

Το SOS της ελληνικής βιομηχανίας και η απάντηση Μητσοτάκη
Δευτέρα, 23/01/2023 - 14:14

«Ακούμε με προσοχή όσα μας λέει η βιομηχανία. Οσο αλλάζει το ενεργειακό μείγμα τόσο θα μπορεί να βρίσκει καλύτερες τιμές η βιομηχανία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερώτηση για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και την επιστρολή που δεχθηκε πριν λίγες μέρες δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και αυτές χαμηλής τάσης που καταναλώνουν πολύ ενέργεια..

Είναι ενθαρρυντικό ότι αποκλιμακώνονται οι τιμές, δήλωσε. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας είναι ευρύτερο, δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Υπάρχει ανησυχία για τα κίνητρα που δίνουν οι ΗΠΑ και φόβος ότι θα υπάρξει μετακίνηση βιομηχανιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Θα αγωνιστώ για ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Εχω ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο κρατικές ενισχύσεις, αυτές μπορούν να τις δώσουν οι ισχυρές χώρες.

Ακούμε με προσοχή όσα μας λέει η βιομηχανία. Οσο αλλάζει το ενεργειακό μείγμα τόσο θα μπορεί να βρίσκει καλύτερες τιμές η βιομηχανία, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων είπε πως «τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί προς παραχώρηση είναι συγκεκριμένα» και «δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα γιατί έκεί έχουμε τις πρώτες ενδείξεις που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον». «Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε μία καλή εικόνα αν αυτή η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσουκαι της Κρήτης».