Ρεύμα: Αυξημένη κατά 36% η χονδρεμπορική τιμή

Ρεύμα: Αυξημένη κατά 36% η χονδρεμπορική τιμή
Τρίτη, 11/10/2022 - 05:26

Την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη έχει για ακόμα μια μέρα η Ελλάδα με τη μέση τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται στα 379,26 ευρώ.

Η χώρα μας είχε και την ακριβότερη τιμή ρεύματος (προ φόρων και επιδοτήσεων) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το α’ εξάμηνο του 2022. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 0,3118 ευρώ.

Την ίδια ώρα παραμένει στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ η τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη και έφτασε τη Δευτέρα και τα 154, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρες έπεσε και κάτω από τα 150. Η τελευταία φορά που οι τιμές έπεσαν κάτω από το όριο των 150 ευρώ ήταν στις αρχές Ιουλίου.

Οι πρόσφατες τιμές στο φυσικό αέριο απέχουν πολύ από το ρεκόρ όλων των εποχών των 349 ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Από τότε ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πρόσθετη ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βρίσκονται άνω του 90%.

Αρκετές χώρες στην Ευρώπη πλήττονται από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών, οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά στη Γαλλία έχουν αυξηθεί κατά 28% σε λιγότερο από ένα χρόνο. Εκτός από τα νοικοκυριά, από την ενεργειακή κρίση πλήττονται όλο και περισσότερο και οι επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν πλέον ότι οι λογαριασμοί τους ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πενταπλασιαστεί.