Τι μέτρα ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από την κυβέρνηση

Τι μέτρα ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες από την κυβέρνηση
Πέμπτη, 29/09/2022 - 06:37

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως πρέπει να ελεγχθεί με κάθε τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF, φέρνοντας μάλιστα και το παράδειγμα του ιβηρικού μοντέλου.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληροφορίες θέλουν να μην διαφαίνεται συμφωνία. Φυσικά σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις προτάσεις είναι και το πλαφόν στις τιμές όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου. Αυτό φαίνεται πως προτείνει και η Αθήνα, ωστόσο η Κομισιόν πριν λίγες ημέρες πρότεινε την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν λίγες ώρες μετά το συμβάν με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου πρότεινε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ως ένα από τα μέτρα του όγδοου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και σε σχέση με το ζήτημα της ενδεχόμενης μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, τις ώρες αιχμής με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να θεωρούν πως αυτή η πρόταση είναι ανέφικτη και πρακτικά δεν θα λύσει το πρόβλημα και δεύτερον δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού. Από την πλευρά τους εκτιμούν πως εάν δεν μειωθεί το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Για να επιτευχθεί αυτό όμως θα χρειαστεί να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και δεύτερον να μειωθούν οι εισαγωγές. Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο μήνα εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές στο 11,39%, ενώ το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου οι εισαγωγές ήταν στο 5,6%. Σε ότι αφορά την λιγνιτική παραγωγή με βάση τα έως τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος του διπλασιασμού, που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως πρέπει να ελεγχθεί με κάθε τρόπο η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF, φέρνοντας μάλιστα και το παράδειγμα του ιβηρικού μοντέλου. Επίσης, παρά το αίτημα για διμερή συμβόλαια στην αγορά αυτά είναι ελάχιστα.