Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής

Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής
Πέμπτη, 15/09/2022 - 06:42

Το προσωπικό σε εργοστάσια κεραμικών στην κεντρική Ιταλία αποφάσισε να μεταφέρει τις βάρδιες του στα ξημερώματα για να αξιοποιήσει το φθηνότερο ενεργειακό τιμολόγιο.

H μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα από τους σημαντικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Είναι ένα από βασικά μέτρα που προτείνει η Κομισιόν στην παρέμβαση της στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας για την αντιμετώπιση των πρόσφατων δραματικών αυξήσεων των τιμών είναι η μείωση της ζήτησης.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το μέτρο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να επιφέρει μια συνολικότερη ηρεμία στην αγορά. Για την εστίαση στις ακριβότερες ώρες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή, η Επιτροπή προτείνει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5 % κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές.

Εξοικονόμηση 1,2bcm φυσικού αερίου τον χειμώνα

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής. Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Μπορούν να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτής της μείωσης της ζήτησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομική αντιστάθμιση. Η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1,2 bcm τον χειμώνα. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί επίσης βασικό μέρος της εκπλήρωσης των κλιματικών δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα

Κατά την παρουσίαση των προτάσεων της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν παραδέχτηκε ότι εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν θαρραλέα τις δυσκολίες αυτές.

«Το προσωπικό σε εργοστάσια κεραμικών στην κεντρική Ιταλία αποφάσισε να μεταφέρει τις βάρδιες του στα ξημερώματα για να αξιοποιήσει το φθηνότερο ενεργειακό τιμολόγιο.

Σκεφτείτε τους εργαζόμενους γονείς που αναγκάζονται να αφήσουν το σπίτι τους από τα χαράματα, όταν τα παιδιά τους κοιμούνται ακόμη, εξαιτίας ενός πολέμου που δεν επέλεξαν.

Αυτό είναι ένα από τα πάμπολλα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Ένωσή μας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των πολιτών της. Με τη μείωση της ζήτησης στις ώρες αιχμής η παροχή ενέργειας θα διαρκεί περισσότερο και οι τιμές θα μειωθούν.

Γι’ αυτό προτείνουμε μέτρα που έχουν σκοπό να μειώσουν τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση στα κράτη μέλη.

Χρειαζόμαστε όμως περισσότερο στοχευμένη στήριξη.

Προς κλάδους όπως εκείνος των υαλουργών, που αναγκάζονται να σβήσουν τους φούρνους τους. Ή προς τις μονογονεϊκές οικογένειες που λαμβάνουν τον έναν διογκωμένο λογαριασμό μετά τον άλλο. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρειάζονται βοήθεια.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να συνδράμουν ευάλωτα νοικοκυριά. Ξέρουμε όμως ότι αυτό δεν φτάνει» κατέληξε.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς ότι «αυτά τα άνευ προηγουμένου μέτρα αποτελούν αναγκαία απάντηση στις ελλείψεις ενεργειακού εφοδιασμού και στις υψηλές τιμές ενέργειας που πλήττουν την Ευρώπη. Η μείωση της ζήτησης είναι θεμελιώδους σημασίας για τη συνολική επιτυχία αυτών των μέτρων: μειώνει τους λογαριασμούς ενέργειας, τερματίζει την ικανότητα του Putin να χρησιμοποιεί αθέμιτα τους ενεργειακούς του πόρους, περιοιρίζει τις εκπομπές και συμβάλλει στην επανεξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας».