Η θέση της Ελλάδας για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα νοικοκυριά

Η θέση της Ελλάδας για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα νοικοκυριά
Πέμπτη, 15/09/2022 - 07:35

Η Αθήνα είναι επιφυλακτική στην υποχρεωτικότητα μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής.

Υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης ρεύματος 5% στις ώρες αιχμής φαίνεται ότι θεσπίζει η Ε.Ε., σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.

Το κάθε κράτος-μέλος θα καθορίζει το 10% των ωρών καθημερινά με βάση τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10%. Τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτής της μείωσης της ζήτησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομική αντιστάθμιση.

Η Αθήνα, δια του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα, χαιρέτισε χθες τις προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν και ιδιαίτερα αυτή για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρνητική στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν και προτίθεται να επιμείνει στην επιβολή πλαφόν στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως και σε πλαφόν στη χρηματιστηριακή τιμή, που είναι και σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Επίσης, η Αθήνα είναι επιφυλακτική στην υποχρεωτικότητα μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά, καθώς ένα τέτοιο μέτρο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε πολίτες που το έχουν ανάγκη. Η Αθήνα θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι εθελοντική η βάση ενός τέτοιου μέτρου και να κινείται στη λογική του μπόνους για περιορισμό της κατανάλωσης, από την οποία διαπνέονται τα πρόσφατα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοινώθηκαν.