Εργαλεία έκτακτης ανάγκης για τις ενεργειακές εταιρείες ανακοινώνει η Κομισιόν

Εργαλεία έκτακτης ανάγκης για τις ενεργειακές εταιρείες ανακοινώνει η Κομισιόν
Τετάρτη, 14/09/2022 - 06:52

Υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης ο ESMA εξετάζει μέτρα για τη μείωση των πιέσεων ρευστότητας στις ενεργειακές αγορές.

Με τεράστια κεφάλαια να διοχετεύονται καθημερινά στις εγγύησεις του εμπορίου ενέργειας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο το πρόβλημα ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας είναι μείζονος σημασίας.

Το πρόβλημα της ρευστότητας των ενεργειακών εταιρειών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης ο ESMA εξετάζει μέτρα για τη μείωση των πιέσεων ρευστότητας στις ενεργειακές αγορές, ενώ η ΕΕ ήδη σχεδιάζει εργαλείο ρευστότητας το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρισμού καθοδηγούμενες από το φυσικό αέριο βρίσκονται σε ένα συνεχές ράλι ανόδου, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις αγορές αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν τις θέσεις τους.

Μετρητά ως εγγύηση σε περίπτωση αθέτησης

Οι εταιρείες ηλεκτρισμού πωλούν ρεύμα εκ των προτέρων, πρέπει όμως να διατηρούν ένα ελάχιστο «περιθώριο», συνήθως με κατάθεση μετρητών σε συγκεκριμένο λογαριασμό των Χρηματιστηρίων ως εγγύηση σε περίπτωση αθέτησης τήρησης των όρων της συμφωνίας τους.

Το ποσό των απαιτούμενων εξασφαλίσεων αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού. Οι εταιρείες μπορεί να κληθούν από τη μία στιγμή στην άλλη, λόγω υπερβολικής αύξησης της τιμής μέσα σε μία ημέρα, να βρουν πρόσθετα μετρητά εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψουν το αυξημένο ελάχιστο κεφάλαιο, καθώς ενεργοποιείται το margin call, δηλαδή η υποχρέωση κάλυψης του ελάχιστου κεφαλαίου όπως αυτό διαμορφώνεται καθημερινά με βάση τη διακύμανση της χρηματιστηριακής τιμής.

«Βλέπουμε την πίεση σε ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά και εξετάζουμε εάν απαιτούνται ρυθμιστικά μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα έχουν επαρκείς εγγυήσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του margin call και να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (προθεσμιακές αγορές).

Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται και η αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου των Κρατικών Ενισχύσεων, προκειμένου να συμπεριλάβει τα μέτρα για τη ρευστότητα.

Στο θέμα είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ενώ συζητήθηκε την Παρασκευή, 9/9 στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Ρυθμιστικά μέτρα και μορφές εξασφαλίσεων

Η ESMA είναι ο φορέας που ρυθμίζει τις πλατφόρμες συμψηφισμού στην ΕΕ, καθώς και τα όργανα που ρυθμίζουν το ύψος του περιθωρίου που πρέπει να οριστεί. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μορφές εξασφαλίσεων χωρίς μετρητά, όπως τραπεζικές εγγυήσεις ή πιστωτικές επιστολές, μέσα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις ΗΠΑ στις φυσικές αγορές ενέργειας.

«Οποιαδήποτε ρυθμιστικά μέτρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη σημασία της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών της αγοράς και των συμμετεχόντων στην αγορά», ανέφερε η ESMA.

«Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να αξιολογηθούν και να εξεταστούν προσεκτικά, ώστε να διασφαλιστεί ότι αποφέρουν οφέλη χωρίς να αυξηθούν οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύστημα».

Γερμανία: Σχέδιο εγγυήσεων 67 δισ. ευρώ για δάνεια σε ενεργειακές εταιρείες

Σημειώνεται ότι η Γερμανία αναμένεται να εγκρίνει εγγυήσεις για δάνεια σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε σχετικά δημοσίευμά του και με βάση πηγές, η Γερμανία θα δώσει εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους περίπου 67 δις. ευρώ σε ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.