Σπάει τα κοντέρ η τιμή του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

Σπάει τα κοντέρ η τιμή του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη
Παρασκευή, 26/08/2022 - 07:12

Ενδιαφέρον στοιχείο για τη χώρα μας το γεγονός πως από προχθές η συμμετοχή του λιγνίτη την Τετάρτη και την Πέμπτη άγγιξε το 24%.

Χωρίς τέλος οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια ενέργειας στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση για αποκλιμάκωση των τιμών. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην Αγγλία θα φτάσει τα 675,94 ευρώ, στη Γαλλία 706,32. Στο πλαίσιο αυτό , η Τσεχία, η οποία κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για την ενέργεια για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

«Η αγορά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε μεγάλο βαθμό, μόνο κακά νέα συσσωρεύονται και ωθούν τις τιμές προς τα πάνω», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Jozef Sikela σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK. Στη χώρα μας μετά από ένα διήμερο αυξήσεων, όπου ξεπέρασε και τα 600 ευρώ η μέση τιμή, σήμερα θα διαμορφωθεί στα 402,03 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ωστόσο, η μέγιστη τιμή της θα αγγίξει τα 791 ευρώ.

Ενδιαφέρον στοιχείο για τη χώρα μας το γεγονός πως από προχθές η συμμετοχή του λιγνίτη την Τετάρτη και την Πέμπτη άγγιξε το 24%. Το φυσικό αέριο κινείται στο 57-59%, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο 13%.