Το ενεργειακό κόστος γονατίζει τους δήμους

Το ενεργειακό κόστος γονατίζει τους δήμους
Παρασκευή, 26/08/2022 - 07:05

Πολύ μεγάλο εμπόδιο για τους δήμους έχει γίνει το ενεργειακό κόστος, καθώς έχει εκτινάξει τα λειτουργικά κόστη, των δημοτικών κτιρίων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Από την πολιτεία ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια σε συνδυασμό με την εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα». Το ερώτημα είναι όμως αρκούν αυτά τα μέτρα; «Τα 210 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τις ΔΕΥΑ δεν φτάνουν, δεν βγαίνει η χρονιά» ήταν τα λόγια του κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, προέδρου της ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση της ένωσης την περασμένη Τετάρτη, αναφερόμενος στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στους δήμους.

Μιλώντας στο iEnergeia.gr o κ. Ιωάννης Φαλέκας, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αλεξανδρούπολης τονίζει πως όσοι δήμοι είχαν μεριμνήσει και είχαν κάνει κάποια έργα εξοικονόμησης ενέργειας και έχουν πόρους είναι σε καλύτερη θέση. «Όμως άλλοι δήμοι, ειδικά οι μικρότεροι, που δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν μελέτες μόνοι τους έχουν τεράστιο πρόβλημα και πρέπει το κράτος να τους βοηθήσει για να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας ή να αρχίσουν να παράγουν τη δική τους ενέργεια», προσθέτει.

Ο κ. Φαλέκας επισημαίνει πως «πρέπει να βγει ένα στοχευμένο πρόγραμμα, να συνταχθούν μελέτες με τη βοήθεια του υπουργείου ή και μέσω των οργάνων της ΚΕΔΕ για να εφαρμόζονται έργα εξοικονόμησης σε όλους τους δήμους, ώστε να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες. Εκανε λόγο για την ανάγκη ενός προγράμματος fast-track συγκεκριμένα για τους δήμους.

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις της πολιτείας τον περασμένο Ιούνιο για τη μείωση της εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους ο κ. Φαλέκας αναφέρει πως «είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι που θα υλοποιηθούν με τους «παραδοσιακούς» ρυθμούς που γίνονται οι διαγωνισμοί στους δήμους, χρειάζεται κάτι άμεσο και να δημιουργηθεί ενεργειακός χώρος από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για να συνδεθούν τα έργα αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των δημοτικών τελών».

Τέλος, αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών δήλωσε ότι «είναι κατά βάση μια κερδοσκοπική κρίση. Δεν γίνεται να έχουν φτάσει οι τιμές εκεί που έχουν φτάσει δεν δικαιολογούνται».