Τιμολόγια ρεύματος: Ξεχασμένες... οι μειώσεις στη χρέωση των ΥΚΩ

Τιμολόγια ρεύματος: Ξεχασμένες... οι μειώσεις στη χρέωση των ΥΚΩ
Πέμπτη, 25/08/2022 - 07:19

Την ώρα που οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν έχουν τέλος η κυβέρνηση προχωρά σε επιβάρυνση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι η συγκεκριμένη χρέωση θα έπρεπε να είχε αποκλιμακωθεί, λόγω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Αντιθέτως την Τρίτη ανακοινώθηκε νέα επιβάρυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση των ΥΚΩ επιβαρύνει όλα τα τιμολόγια των καταναλωτών και υπάρχει για να μπορούν οι κάτοικοι των νησιών, που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα, να πληρώνουν ρεύμα στις τιμές που πληρώνουν και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα θα βοηθήσουν να αποκλιμακωθεί η χρέωση των ΥΚΩ στους λογαριασμούς. Μόνο από την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης θα υπάρξει όφελος 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ από την ολοκλήρωση της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης και τις διασυνδέσεις που έχουν ολοκληρωθεί στις Κυκλάδες το όφελος αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα χρήματα αυτά παραμένουν στα αζήτητα. Αντιθέτως πόροι του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ κατευθύνονται για την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Από το συγκεκριμένο ταμείο επιδοτούνται οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ με βάση τις προχθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας 1 λεπτό ανα κιλοβατώρα από τη χρέωση των ΥΚΩ που πληρώνουν τα οικιακά νοικοκυριά θα κατευθύνονται για το νέο μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνων. Πλέον θα υπάρχει ενιαία τιμή και για τις τρεις κλίμακες των ΥΚΩ, που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Η νέα χρέωση θα είναι σχεδόν 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μέχρι σήμερα υπήρχαν τρεις κλίμακες από 0 έως 1.600 kWh η χρέωση των ΥΚΩ ήταν 0,00690 ευρώ. Από 1.601 έως 2.000 kWh 0,05 ευρώ και από 2.001 και πάνω kWh 0,085 ευρώ. Με τις νέες χρεώσεις στην πρώτη κλίμακα θα προστεθεί ένα λεπτό του ευρώ ανα κιλοβατώρα έτσι από 0 έως 1.600 kWh η χρέωση θα είναι 0,01690, ενώ και οι άλλες δύο θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα.