Τα δεδομένα για τον EuroAsia Interconnector

Τα δεδομένα για τον EuroAsia Interconnector
Πέμπτη, 25/08/2022 - 07:23

Εξελίξεις σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ αναμένονται σύντομα, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Το έργο προϋπολογισμού 2,5 δις. ευρώ εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το 2025.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε πρόσφατα το έργο στρατηγικής σημασίας που «θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού των τριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ».

Ο ΑΔΜΗΕ και ο Euroasia Interconnector έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση, με την οποία εξειδικεύεται η υποστήριξη του Διαχειριστή για τη διασφάλιση της τεχνικής και επιχειρησιακής επάρκειας της νέας διασύνδεσης.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στις αρχές του μήνα σε διαγωνισμό για την πώληση του του 20% της θυγατρικής του Αριάδνη Interconnection που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Αττικής. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο στις 28 Σεπτεμβρίου. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες που αφορούν του σταθμούς μετατροπής σε Αττική και Δαμάστα, ενώ θα ακολουθήσει η πόντιση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου.

Τέλος, εξελίξεις δρομολογούνται και για τη δεύτερη φάση του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων που αφορά τη διασύνδεση Φολεγάνδρου -Μήλου και Σερίφου. Στόχος να τρέξουν οι συμβάσεις του έργου το συντομότερο δυνατό. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.