Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη εκτινάσσουν τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη εκτινάσσουν τις τιμές ρεύματος στην Ευρώπη
Τετάρτη, 24/08/2022 - 06:45

Αυξημένες είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου.

Η τιμή του χθες στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ άγγιξε τα 290 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ αυξημένα είναι και τά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου. Σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στη Γαλλία ανέρχεται στα 644 ευρώ, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία στα 611 ευρώ. Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν και οι ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού στον Nord Stream από τις 31 Αυγούστου έως τις 2Σεπτεμβρίου λόγω εργασιών συντηρησης .

Εξίσου ανησυχία όμως προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Η Γαλλία μείωσε την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια εξαιτίας της έλλειψης νερού. Η παραγωγή έτσι μειώθηκε ακόμη περισσότερο μετά το κλείσιμο δώδεκα από τους 56 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας για προγραμματισμένη συντήρηση.Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία ήταν 20,1 TWh τον Ιούνιο, πολύ κάτω από τις 27,7 TWh που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο γαλλικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας RTE. Εξίσου μειωμένη ήταν και η παραγωγή ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία και κυρίως το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου φιλοξενούνται οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Στη Γερμανία, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έχει επηρεαστεί καθώς οι υδάτινοι πόροι του Ρήνου έχουν μειωθεί. Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ενέργειας της Γερμανίας, ανέφερε ότι δύο από τα εργοστάσια άνθρακα στο δυτικό τμήμα της χώρας ενδέχεται να υπολειτουργούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.