Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι είναι οι χαμένοι των επιδοτήσεων - Τι αλλάζει στην κλίμακα των ΥΚΩ

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι είναι οι χαμένοι των επιδοτήσεων - Τι αλλάζει στην κλίμακα των ΥΚΩ
Τετάρτη, 24/08/2022 - 06:42

Για ακόμα ένα μήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε νέες επιδοτήσεις για να «ψαλιδίσει» τις αυξημένες χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας πριν από λίγες ημέρες.

Σε ότι αφορά την επιδότηση στα οικιακά νοικοκυριά αυτή διαμορφώνεται στις 63 λεπτά ανα κιλοβατώρα και αφορά όλες τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει στα 67 λεπτά. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιδότηση θα ανέλθει στα 60 λεπτά. Να σημειωθεί πως οι επιδοτήσεις αφορούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Εκτός των επιδοτήσεων θα μείνουν οι καταναλωτές που έχουν σταθερά τιμολόγια. Βέβαια, τα προγράμματα σταθερής τιμολόγησης έχουν υποστεί αυξήσεις τους τελευταίους μήνες. Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε δυο ενδεικτικά παραδείγματα για το πόσο ωφελούνται ένα νοικοκυριό και μια μικρομεσαία επιχείρηση, μετά τις χθεσινές επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν. Ειδικότερα, ενα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα θα πλήρωνε: Χωρίς την κρατική επιδότηση: 315 ευρώ Με την κρατική επιδότηση: 60 ευρώ Μια μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι 35 KVa με κατανάλωση 2000 KWh/μήνα θα πλήρωνε: Χωρίς την κρατική επιδότηση: 1600 ευρώ Με την κρατική επιδότηση: 392 ευρώ.

Αλλάζει η κλίμακα των ΥΚΩ

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις έκρυβαν και μια νέα εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στη χρέωση ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Να σημειωθεί πως για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν αλλάζει κάτι. Η εισφορά αυτή θα τροφοδοτεί ένα νέο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνων. Επι της ουσίας αυτή η εισφορά συνοδεύεται από αλλαγές στην κλίμακα των ΥΚΩ. Υπενθυμίζεται πως από 0 έως 1.600 kWh η χρέωση των ΥΚΩ είναι 0,00690 ευρώ. Από 1.601 έως 2.000 kWh 0,05 ευρώ και από 2.001 και πάνω kWh 0,085 ευρώ. Με τις νέες χρεώσεις στην πρώτη κλίμακα θα προστεθεί ένα λεπτό του ευρώ ανα κιλοβατώρα έτσι από 0 έως 1.600 kWh η χρέωση είναι 0,01690, ενώ για τις άλλες κλίμακες θα υπάρχει μια μείωση έως 70%. Οι κλίμακες από 1.600Kw και πάνω αφορούν καταναλώσεις ενέργειας νοικοκυριών που χρησιμοποιούν το ρεύμα για τη θέρμανση του σπιτιού τον χειμώνα.