Νέα τιμολόγια ρεύματος: Οι μεγάλες αλλαγές για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Οι μεγάλες αλλαγές για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Κυριακή, 24/07/2022 - 05:09

Οι τιμές αυτή τη φορά στα νέα τιμολόγια ρεύματος δεν θα είναι συνδεδεμένες με το χρηματιστήριο ενέργειας.

Νέα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται αύριο Δευτέρα και πολλές μαθηματικές πράξεις κάνουν οι πάροχοι, αλλά και οι καταναλωτές. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και οι πολίτες θα έχουν 10 ημέρες περιθώριο για να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν εταιρεία.

Οι τιμές αυτή τη φορά στα νέα τιμολόγια ρεύματος οι τιμές δεν θα είναι συνδεδεμένες με το χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς θα εφαρμοστεί πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής και επιδότηση της λιανικής.

Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία.

Όπως φαίνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι ενσωματωμένη. Οι τιμές θα αγγίξουν τα 50 λεπτά την κιλοβατώρα και πάνω σε αυτές θα πέσει η επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ορίζεται ότι τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν για όλο τον Αύγουστο θα πρέπει να ανακοινωθούν ως την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου ενώ στο εξής τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή θα ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε προηγούμενου μήνα (δηλαδή τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ.).

Η πλευρά των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών (που έχουν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης ανάλογα με την κατανάλωση ανά ώρα της ημέρας) αναμένει επίσης την ανακοίνωση των τιμολογίων του ρεύματος προκειμένου να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια που προβλέπουν τώρα οι συμβάσεις τους ή θα πάνε στο νέο πλαίσιο των σταθερών τιμολογίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/07/2022 - 05:47