Μηχανισμό ρευστότητας ζητούν οι πάροχοι ενέργειας

Μηχανισμό ρευστότητας ζητούν οι πάροχοι ενέργειας
Παρασκευή, 22/07/2022 - 06:24

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στον iEnergeia.gr υπάρχει πλέον ζήτημα ρευστότητας.

Μνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της εισπραξιμότητας για τους ενεργειακούς προμηθευτές, οι οποίοι ζητούν ένα μηχανισμό ρευστότητας με την εγγύηση της πολιτείας.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στον iEnergeia.gr υπάρχει πλέον ζήτημα ρευστότητας. Παράλληλα, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών έχουν αυξηθεί οι διακανονισμοί λογαριασμών ρεύματος, ενώ διευρύνεται το φαινόμενο ανεξόφλητων λογαριασμών.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς έρχονται αφενός σε μια περίοδο εξελίξεων διεθνώς, με τον Nord Stream 1 να λειτουργεί ξανά, όμως με μειωμένη ροή αφετέρου με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%. Παράλληλα, μέχρι τις 25 Ιουλίου θα πρέπει οι προμηθευτές να έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τη νέα τιμολογιακή τους πολιτική. Υπενθυμίζεται πως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε πρόσφατη επιστολή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνιζε πως «θεωρεί απολύτως αναγκαία την τροποποίηση του άρθρου 138 και τη μετάθεση της υποχρέωσης ανακοίνωσης των Προμηθευτών στην ιστοσελίδα τους έως την 25η του προηγούμενου μήνα (Μ-1) – πριν από το μήνα εφαρμογής εφαρμογής (Μ) των τιμών των κυμαινόμενων τιμολογίων, το οποίο θα ισχύει για όλη τη διάρκεια των έκτακτων ρυθμίσεων. Η ρύθμιση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη σχετική μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου, εφόσον η πρόβλεψη μερικές ημέρες πριν τον μήνα (Μ) εφαρμογής, μπορεί να είναι πιο ακριβής και ασφαλής».

Οι προμηθευτές ενέργειας θέτουν ως κεντρικό ζήτημα το ζήτημα της ρευστότητας, εκφράζοντας φόβους για το επόμενο διάστημα, ωστόσο τις ανησυχίες τους δεν φαίνεται να τις συμμερίζεται η ΡΑΕ. Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πριν λίγες ημέρες τόνιζε σε δημοσιογράφους πως οι πιο πολλές εταιρίες έχουν ρευστότητα και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Επομένως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικός κίνδυνος.