ΔΕΗ: Η κριτική των μετόχων - Η απάντηση της Διοίκησης

ΔΕΗ: Η κριτική των μετόχων - Η απάντηση της Διοίκησης
Πέμπτη, 30/06/2022 - 06:01

Αιχμές σε σχέση με τη ρευστότητα της ΔΕΗ άφησαν μέτοχοι της εταιρείας στη χθεσινή γενική συνέλευση, τονίζοντας πως εάν συνεχιστεί με τους ρυθμούς του α’ τριμήνου του 2022 ίσως μπει σε κίνδυνο το business plan της ΔΕΗ.

Παράλληλα, εκτοξευτηκαν βολές σε σχέση με τη διαχείριση των συμβάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με μέτοχο της επιχείρησης η μοναδική αύξηση που επήλθε υπήρξε στα υπέρμετρα τιμολόγια που χορηγήθηκαν στην τελευταία σύμβαση εργολαβιών τα οποία ξεπερνούν κάθε λογική. «Δεν αυξήσατε τις επενδύσεις», σημείωσε ο ίδιος μέτοχος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της εταιρείας. «Αυξήσατε τα χρήματα στους εργολάβους και γενικότερα η λογική σας είναι: ταΐστε τους πάντες», είπε αναφερόμενος στις 250 θέσεις που δημιουργήθηκαν σε όλα τα επίπεδα. «Η κουλτούρα της διοίκησης φαίνεται από το επίπεδο των αμοιβών και τα μπόνους πριν δοθούν μερίσματα στους μετόχους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις των μετόχων σε σχέση με τη ρευστότητα της επιχείρησης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ. Στάσσης τόνισε πως η εικόνα του πρώτου τρίμηνου του 2022 καθορίστηκε από την πληρωμή των δικαιωμάτων των co2 για το 2021, άρα θα βελτιωθεί τα επόμενα τρίμηνα. Σημείωσε πως η ΔΕΗ είναι καθετοποιημένη επιχείρηση άρα ανάλογα με το πως είναι οι αγορές άλλες φορές έχει περισσότερα κέρδη στην παραγωγή και άλλες φορές αντιστρόφως ανάλογα στην εμπορία. Τόνισε ακόμα ότι «η συνδυαστική θέση που έχουμε μας επιτρέπει με το καινούργιο σύστημα από 1η Ιουλίου να έχουμε κερδοφορία». Επίσης, εκτίμησε πως με τις επιδοτήσεις μέσω του ταμείου ενεργειακής μετάβασης η κυβέρνηση θέλει να επανέλθουν οι τιμές στο προ κρίσης επίπεδα.

Σε σχέση με την έκτακτη φορολόγηση του προηγουμένου διαστήματος σημείωσε πως έχει επίπτωση στα οικονομικά της εταιρείας, «γι’ αυτό λέμε ότι βάζουμε πλάτη στους πελάτες θα έχει επίπτωση στα αποτελέσματα μας. Έτσι προσπαθούμε να μειώσουμε έξοδα από αλλού βελτιώνοντας τα αποτελέσματα μας σε όλες τις αγορές και ανακτώντας έσοδα από εφεδρείες του παρελθόντος». Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. «Περνάμε μια ενεργειακή κρίση, αλλά θεωρούμε ότι εφόσον είμαστε προσηλωμένοι στις επενδύσεις στις ΑΠΕ, θα βγούμε από το τούνελ ισχυροί», πρόσθεσε.